07 февр.

Контент маркетинг и традиционна реклама

Контент маркетинг и традиционна реклама

Няколко съществени разлики между традиционната реклама и онлайн маркетинг чрез съдържание

Всички обичат Реймънд. Но не и традиционната реклама. Или по-точно, почти всички я мразят, или най-малкото вече не я харесват. И гласуват с дистанционното, когато дойде време за нея на телевизионния екран например. За съжаление, за телевизиите тя е неизбежното зло, с което напоследък в условията на финансови главоболия предозираха своите зрители.

„Мразя да ми прекъсват рекламите с филм” стана ироничният тренди мотив в коментарите в социалните мрежи, когато зачестят рекламните бомбардировки. И се ползват обичайните краткотрайни 5 минутни скривалища – кухнята и тоалетната.

Спомняте ли си за последните сериали от реклами и промоции, които видяхте по телевизията?!
Те със сигурност са били обилни рекламни прекъсвания по време на любимо предаване и едва ли са уцелили вълната на която сте били в момента.

Но, по-важното – направихте ли това, което ви призоваваха в рекламата? Закупихте ли рекламирания продукт, ползвахте ли рекламираната услуга. Да?! Чес(т)но?

Традиционната реклама (не само по телевизията) е все повече форма на прекъсване, на насилствено отвличане на вниманието, от което няма полза за никого.

В книгата си „Психология на рекламата” Вит Ценьов казва следното по този повод:


В този дух опитът на рекламодателите да „заприказват” човека точно в момента, в който той е зает с гледането на нашумял филм или прякото излъчване на футболен шампионат изглежда направо странен.

Ако един дразнител явно доминира, мозъкът се настройва на „неговата вълна”. Колкото по-интересен е този дразнител, толкова по-малки са шансовете на другите дразнители Всъщност точно това обяснява ниската ефективност на усвояване на рекламните блокове, излъчвани по време на интересни филми и предавания – мозъкът продължава да работи на собствената си вълна и не иска да се превключи.

Александър Репиев
„Митът за 25-ия кадър. Руски епизод”

Традиционна реклама - особености

Методи като телевизионни реклами, радио реклами, реклами в списания, плакати и билбордове улавят вашето внимание само за кратък период от време. В повечето случаи ще видите рекламата и ще продължите без да й обърнете особено внимание, още по-малко пък да я запомните.

Основните недостатъци на традиционната реклама, могат да се обобщят така:

1. Невъзможност да се задържи вниманието на потребителя за дълго време
2. Обикновено се достига до него чрез досадни прекъсвания
3. Не носи пълноценни информационни ползи
4. Скъпа е и има ограничения на възможностите да се проследяват потребителските действия и да се изчисли пряка зависимост по отношение възвръщаемостта на инвестицията

Сега, точно както при традиционната реклама, помислте за последния път, когато видяхте онлайн съдържание, което грабна интереса ви и ви накара да кликнете на него, или да прекъснате своето онлайн сърфиране. Без значение как достигнахте до него, какво си мислехте докато четяхте съдържанието и какво направихте след като го прочетохте? Купихте ли си нещо, кликнахте ли на свързан с темата линк или просто затворихте прозореца на статията и отидохте да пиете кафе с приятели?! 🙂

Много по-често ние сами откриваме полезно съдържание или се натъкваме на него, докато търсим информация за неща, които ни интересуват.

Най-често нашето интересно четиво е резултат от нечии усилия да ни превърне в клиенти за своя продукт, но създавайки полезна стойност и за нас!
Това най-общо е маркетинг чрез съдържание (контент маркетинг).

Контент маркетинг - ползи

Ако имаме бизнес и търсим нови онлайн начини да привлечем повече клиенти за нашите продукти и услуги, то ползите от маркетинга чрез съдържание могат да се обобщят накратко така:

1. Маркетинг чрез съдържание (контент маркетинг) е процес, при който се осигурява ценно съдържание за нашия клиент или аудитория, като междувременно се изгражда и лоялност към бранда, чрез изтъкване на различни предимства, ползи, улеснения.
2. Чрез блог статии, видеоклипове и онлайн съдържание, образоваме нашите клиенти, което увеличава шансовете те да купуват от нас в близко бъдеще време.
3. Чрез използването на социалните мрежи може да изградим собствено съдържание, което да създаде и наша аудитория и да я увеличи чрез използване силата на вирусния маркетинг.
4. За разлика от традиционната реклама, маркетинга чрез съдържание предлага възможността да се разделим, тестваме и актуализираме нашето съдържанието и да го насочим към конкретна демографска аудитория, въз основа на нашите изисквания и според специфичните нужди на клиентите.

Без значение кой метод ще предпочитаме да използвате за нашия бизнес и маркетинг, винаги ще имаме аудитория за него – макар че съвременните възможности в света на онлайн маркетинга бързо изпреварват стария свят на традиционния маркетинг.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *