22 окт.

Как да използваме изкуството на разказване на истории за маркетинг

Разказване на истории като маркетинг похват

4 мощни начини за използване на изкуството на разказване на истории

Автор: Jeff Bullas

Беше някъде по средата на презентацията ми. Пред мен имаше стадион пълен с хора, които почти не познавах. И тогава се случи нещо..

Онова, от което всички говорещи пред публика се ужасяват..:

Слайдовете ми изчезнаха от големия екран зад мен.

Изпариха се..

И въобще не се появиха отново.

Това беше онзи момент, който всички оратори се молят, да не им се случи.

Но се случи..

Историите докосват сърцата

Хората ще забравят това което сте им казали, но никога няма да забравят как сте ги накарали да се почувстват.

В този цитат (често приписван на Карл Бюхнер) е истината за изкуството на разказване на истории. Да докоснеш сърцата на хората е истинската тайна на човешкото общуване.

Когато започнах да се занимавам с онлайн публикуване, всичко се въртеше около фактите. Информация, данни и статистики.

Когато започнах моята кариера, Powerpoint-а ми беше пълен с булети. Много информация и много подредено съдържание.

Когато започнах да пиша имейли, фактите бяха главните герои.

Ако искате да придвижвате хората по маркетинговата фуния, да ги осведомявате качествено за вашите продукти и услуги и да ги трансформирате в клиенти, имате нужда от нещо повече от това в инструментариума си.

Като маркетолози имате нужда от истории, за да сте запомнящи. За да бъдете убедителни.

В ерата на дигиталните технологии, в един прекалено шумен свят, се нуждаем както никога преди от изкуството да разказваме истории.

Моменти, които хората запомнят

Бях в Сан Франциско, на вечеря с екипа на един дигитален стартъп. Това се прави обикновено вечер в един град, който е в подножието на Силициевата долина.

И човекът, който срещнах година по-рано в друг град и на друг континент, каза следните думи в началото на нашата среща: „Здравей Джеф … .. Още си спомням историята, която ми разказа преди 12 месеца“.

Не бяха фактите, беше самата история! Това си спомни. Отбелязах на ум, че трябва да си го запиша и подчертая с дебел шрифт.

И така, къде би трябвало да е удачно за вас да използвате истории?
Ето 4 начина, как да внедрите и да използвате историите в своя маркетинг.

1. Презентациите и говоренето пред публика се нуждаят от изкуството на разказване на истории

Нека да видим какво се случи по-нататък в историята, която ви разказах в началото..

Това беше една от главните точки в лекцията ми на конференция в Лисабон, а пред мен седяха 700 души.

Когато бяха изминали едва 10 минути от началото на презентацията, компютрите на които вървеше Powerpoint презентацията се сринаха. Нямах резервен план и нямаше какво да направя
Внезапно преживях парализиращ кошмар.. „О, боже“.

Рано или късно това се случва на всеки, доколкото живеем в свят зависим и доминиран в много отношения от машини. Въпреки че положи доста усилия, техническия екип не успя да върне слайдовете. Така че беше време, да хвана бика за рогата, като същевременно се опитам да остана спокоен и да запазя самообладание.

Нямах избор. Решението – 30 минутно разказване на истории. Искрено и лично..
Бруно, който тогава е бил в публиката, по-късно сподели впечатленията си на страницата ми в Facebook:

„От тази позиция речта се усети автентично, много ясно можеше да се види разликата. Внезапно почувствахме, че сме скочили с теб в разказа! Какъв велик миг! “

Един от моите сътрудници направи предложение, което промени начина ми на представяне на ключовите точки. „Разкажи една история и тогава маркирай точката … после го направи по същия начин и за следващата“.

Не използвайте булети, които са дребни, а някои дори трудно могат да се прочетат, когато са на слайд.

Дайте себе си.
Разкажете някоя своя история.

2. Включете истории в статиите

Виждам страшно много публикации и статии онлайн, които са толкова скучни и незапомнящи се. Те изброяват факти и цифри изключвайки човешкото. Контент маркетинг лишен от човеци.

Един от най-добрите писатели, на които съм се попадал, е Джеф Хаден. Той често започва нещата си с някаква история.

Между другото, много го бива и в изкуството на писане на заглавия.

Jeff Haden

Ето и началото на една история, която той използва в тази публикация в LinkedIn, която може да се отнася до много от нас:

„Бях на конференция с клиент. Всеки го познаваше. Той беше човекът. Аз бях просто онзи с него. Нямаше проблем.. докато той не се отдръпна..
Оказах се в положение да бъда просто един човек, който никой не познава. А аз наистина се представям много зле, когато се озова в такава роля“.

Ето защо работят страхотните истории. И не е нужно да бъдат дълги или сложни.

Прииска ли ви се, да прочетете и останалата част от статията?

3. Споделете вашите истории във видеоклипове

Една приятелка видя едно мое импровизирано 5-минутно видео интервю, което бях направил с Марк Шефер няколко месеца по-рано. Тя каза “трябва да разказвате тази история по-често и на по-голяма аудитория”. Преди това си мислех, че разказа не си заслужава, че никой не се интересува от моята история, но истината се оказа по-различна.

Някой трябваше да ми каже, че историята е силна и си струва да я споделя.

Така че, споделяйте историите си чрез видео. Може да е Facebook “Live”, Periscope или YouTube. Не е важна толкова платформата, а самия факт че го създавате, публикувате и споделяте.

4. Използвайте истории в имейлите си

Крайната цел на копирайтинга, така както се използва в рекламата, е да продава продукти. Те са най-често в тесния край на фунията на контент маркетинга. И добрият копирайтинг е дигитален свят, който често се разкрива най-ясно в имейл маркетинга.

Големият копирайтинг докосва сърцата и умовете. Той привлича вниманието. Провокира или предлага отговори.

Той е необходим при целеви страници, блогове, туитове, дори и при такива изпратени с изображение или снимка (това са просто само няколко примера). Но имейла е един от основните типове медии, който изисква качествен копирайтинг. Използва единствено мощта на думите, за да си проправи път през бъркотията, която ни бомбардира всеки ден.

Беше миг на внезапно прозрение за мен, когато един ден след като написах имейл, с който маркетирах една моя конференция, получих отговор, който никога няма да забравя:

Мейлът:
Копирайтинг и истории

и отговора:

email response

Това беше най-доброто „Не“, което някога бях получавал.

Получаването на имейл с личен отговор, сякаш сте писали точно и само до човека отсреща, е това което си струва. Това е магията на копирайтинга, която докосва човешкото сърце. Благодаря, Бил Долин, че споделихте вашата история.

И това е истинското изкуство на продажби чрез копирайтинг.

Ръсел Брънсън ми представи концепцията за използване на лична история, когато искате да привлечете хората да се абонират за вашия имейл списък. Неговото описание на този подход е „готиния тип“ (“attractive character”)

Когато хората попаднат на вас онлайн, те не ви познават, никога не са ви виждали . Те не знаят вашата история. Използвайте последователност във въведението си, за да разкажете историята си.
Ако изтеглите електронната книга „101+ съвети и тактики за увеличаване на уеб трафика“ и ще разберете какво имам предвид. Поредицата от имейли, която ще получите, е поредица от истории.

Обратно към вас

Историите се използват от десетки хиляди години. Те са вградени в нашата психика. Те ни правят човеци.

Как вие бихте могли да използвате разказването на истории във вашата маркетинг практика?

===
Оригиналният текст на статията може да намерите в блога на автора – jeffbullas.com

P.S. Как разказването на истории влияе на нашия мозък?

зони на мозъка

1. Невронно свързване
Историите активират зони в мозъка, които позволяват на слушателя да ги превърне в свои собствени идеи и опит, благодарение на процес наречен невронно свързване
2. Огледално отразяване
Слушателите изпитват еднаква мозъчна активност не само помежду си, но и с разказващия
3. Допамин
Мозъкът освобождава допамин, когато преживява емоционално заредено събитие, правейки го по-лесно за запомняне и с по-голяма точност
4. Активност на кортекса
Когато обработва фактите са активират 2 зони в мозъка (Зона на Брока и Зона на Вернике). Добре разказаната история може да ангажира допълнително и други области като първичната двигателна зона (motor cortex), префронтална асоциативна зона (sensory cortex) и фронтален кортекс (frontal cortex)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *