24 ян.

5 причини, поради които хората в социалните мрежи следват бранд профили

защо хората в социалните мрежи следват брандове

Все повече потребители в социалните мрежи следват бизнес профили

Публикувате ли, наистина интригуващо съдържание във вашите бизнес профили в социалните мрежи, което клиенти ви да искат да четат?

Да? Браво на вас, вие разбирате фините механизми на онлайн маркетинга в социалните медии.
Тази статия не е за вас.

Не? Нормално, практиката показва, че повечето бизнеси не успяват сами да намерят работещи ефективно онлайн комуникационни модели.

Независимо дали току-що навлизате в сферата на маркетинга в социалните мрежи, или се опитвате да установите от известно време, защо други брандове имат много повече последователи в социалните медии, отколкото вие, отговорът е един и той е прост ─ трябва да им дадете това което искат да прочетат.
За да направите това обаче, трябва да знаете какви са причините, които са накарали вашите фенове да ви харесат онлайн.

5 Причини да следвате бранд в социалните мрежи

Констатации на поведенческия изследовател в социалните мрежи Том Уебстър и екипа на Едисън Рисърч разкриват, че процентът на хората, следващи най-малко един бранд в социалните медии се е увеличил повече от два пъти, от 16 процента през 2010 г. до 33 процента през 2012 г.
Този процент според издания за онлайн маркетинг е нарастнал до 77% през 2014г. и през следващите години е най-вероятно да остане устойчиво висок. (Още информация може да видите и тук)
В едно представително за САЩ онлайн проучване проведено на 20-24 Август 2015г. данните показват че 58% от потребителите в социалните мрежи следват даден бранд
Това предоставя отлични перспективи на много компании да се свържат с още повече свои клиенти в социалните медии.

Ето кои са топ 5 причините, поради които хората следват бранд профили в социалните мрежи:

1. Промоции и отстъпки

Промоции и отстъпки в социалните мрежи

Доста вероятно, причина номер едно хората да ви следват в социалните мрежи, да е заради отстъпките.

Дали първоначално сте привлекли хората да харесат вашата Фейсбук (Facebook) страница или да ви последват в Туитър (Twitter), като сте им подарили отстъпка за ваш продукт, или редовно предлагате промоции изключително и само за вашите фенове в социалните мрежи, всичко това със сигурност е голям стимул , който поддържа вниманието им към вашия бранд.

2. Да са винаги в течение на това което предлагате

Клиентите които ви следват в различните канали социални мрежи, държат да са първите които ще разберат зИнфо за нови продукти в социалните мрежиа ваши нови продукти и услуги.

Използвайте вашите бизнес профили в социалните сайтове, за да обявите вашите нови продукти, нови черти или характеристики на вече пуснати на пазара продукти или други интересни новости от вашата фирма. Лояните фенове на бранада в социалните мрежи са тези, които ще споделят първи и най-добре информацията в онлайн пространството.

3. В днешни дни много клиенти предпочитат да използват социалните мрежи като комуникационен канал за обслужване.

Там е мястото където най-бързо и лесно могат да се свържат с представител на компанията, от която да поискат помощ или съдействие въвКлиентско обслужване в социалните мрежи връзка със закупен продукт.

Социалните мрежи също са и предпочитан начин да се отправят въпроси свързани с намерение за покупка на даден продукт.

В много случаи от съществено значение за решението на потенциалният клиент да купи от вас е бързината и качеството на отговора, който получава в бизнес профилите в социалните мрежи на фирмата ви. При бърз и компетентен отговор, шансовете за покупка нарастват значително.

Във Фейсбук например, времето за отговор на клиентски запитвания е публично видно от всички посетители на вашата фен страница.

За да вдъхва доверие то трябва да в рамките на 1 час, като срок за отговор до 10 минути вече е сигнал за отлична организация на процеса на обслужване на клиенти и маркер за отговорно отношение към собствения бизнес, което винаги се възприема много позитивно от клиентите.

4. Забавно съдържание

Забавно съдържание в социалните мрежи

Никой не обича да вижда в своя таймлайн само снимки на нови продукти и приканващи към покупка рекламни ревюта. Хората са в социалните мрежи най-вече за да се забавляват. Бизнес профилът на фирмата трябва да участва в купона на своите фенове, със забавни статуси и постове. Туитове с афоризми и остроумни отговори са винаги добре приети, стига да не се прекалява с тях.

 

 

5. Възможност за отзиви и препоръки.

Въжможност за препоръки в социалните мрежи

Много клиенти харесват възможността която имат, да дават мнение онлайн за подобряване на продукти и услуги. Използвайте социалните мрежи, за да съберете техните отзиви, като така ще накарате хората да се чувстват ценни чрез мнението, което изразяват, а това ще ги насърчи да продължат да следват вашата компания и да споделят онлайн вашето съдържание.

Много бизнеси започнаха да търсят обратна връзка от своите фенове, например много ресторанти използват своята Фейсбук страница, за да попитат феновете си, какво мислят за тяхното меню или какво още да добавят в него.

1 thoughts on “5 причини, поради които хората в социалните мрежи следват бранд профили

  1. №3 е най-важна причина според мен, но тук в БГ компаниите не се втурват да отговарят веднага, ако въобще отговорят. За сравнение, преди година-две туитнах на @buffer поради проблем, който ми изникна с приложението им и те веднага отговориха въпреки, че им писах по някое време през деня българско време, което при тях беше нощем.

    Според мен, малко български компании са активни в Туитър, дори да имат акаунт, повечето разчитат на ФБ, не мислите ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *