25 ное.

Студени имейли – най-добрата бизнес практика за предприемачите

Автор: – CEO of MobileMonkey

Лари Ким

Студената електронна поща има сравнително лоша репутация, най-вероятно поради множеството зле написани маркетинг имейли, които хората получават. Това оставя у много хора нежелание да я изпробват в своята практика. Но всъщност, тя е мощен инструмент в арсенала на всеки предприемач, стига да се използва правилно (и не означава че трябва да прилича на просия).

Лично аз съм имал норма на отговор приблизително 1 на 5 при студено изпращане на мейли, която е по-висока от типичната за кампания включваща регистрация за имейл бюлетин. (opt-in email campaign)

За да се възползвате от предимствата, които студеният имейл може да предложи, трябва да се оттървете от страховете си. Помислете, кое е най-лошото, което може да се случи, когато изпратите студен имейл? Да не ви отговорят? В голямата схема на нещата, това е просто нищо, така че не позволявайте притесненията да ви дърпат назад.

Ако сте готови да скочите смело, ето какво трябва да знаете.

Усвояване тънкостите на студения имейл

В крайна сметка, блестящият студен имейл има за цел създаването на дългосрочни взаимоотношения, което означава, че подходът на твърдата продажба не е това на което той се базира (разчита). Хората са бомбардирани от продажбени имейли, така че ако сте твърде очевидни в намеренята си, няма да задържите вниманието им.

 

Фокусирайте се върху това, което може да им предложите, а не върху това, какво те биха могли да направят за вас. Помолете ги да допринесат с нещо за съдържанието в блога или ги помолете за интервю или да се съсредоточат върху възможността да бъдат интервюирани за страхотна работа. Всичко, което им показва, че ще имат полза ако отговорят, може да свърши работа, така че се придържайте към този начин на мислене, когато пишете имейла.

Имате интерес вашата история да е привлекателна сама по себе си. Уверете се, че подчертавате репутацията си (или тази на фирмата си), добавяйте интересни подробности за ваши предишни успехи, всичко, което създава ясна представа за вашата стойност. Направете усилие да избегнете фрази, които могат да съсипят вашата надеждност, като например „надявам се“ или „ако има смисъл“, като по този начин ще се позиционирате като солиден авторитет по различни теми.

Студеният имейл също така трябва да бъде персонализиран според получателя. Хората надушват клишираните имейли отдалече и предполагат, че не сте си направили труда да отделите достатъчно време, за да разберете повече за човека на когото пишете, което вреди на вашата норма на отговор.

И за да работи студения имейл, той наистина трябва да е имейл, а не съобщение чрез уеб формуляр или дори през страницата в социалните медии.

Сякаш чувам как ме питате: „Как да им изпратя имейл, ако той не е публично наличен?“

За щастие, повечето професионални имейли са лесни за отгатване, особено след като фирмите обикновено използват един и същ формат, често включващи части от първото име и фамилия. Ако можете да намерите поне един пример за начина, по който фирмата форматира имейл адресите си, вероятно имате ключ към всички от тях.

Ето някои ситуации, при които студеният имейл може да бъде идеалният подход

Бизнес развитие

Ако искате да откриете инвеститор или партньор за вашите бизнес начинания, твърде малко вероятно е те да ви потърсят; трябва сам да направите така, че да привлечете вниманието им.

По време на моя стартъп за рисков капитал когато търсех да открия венчър предпремачи еднорози, отправих оферти до над 100 фирми и уредих десетки срещи. Въпреки, че първите ми опити за привличане на инвестиции от корпоративни клиенти не бяха успешни и завърших с купища писма с откази, те допринесоха за успеха ми.

Първо, отказите ми дадоха невероятна представа за това което правех неправилно, както и как мога да променя подхода си. Станах по-опитен, не само по отношение на това, как да използвам тези комуникации за да постигна целите си, но и как да поемам по-обосновани рискове.

Освен това, тези имейли откриха възможности, които иначе нямаше да имам на разположение. Разбира се, те може да бяха отхвърлили молбата ми, но все пак отговориха. Това означаваше, че имам контактна точка, която ми позволяваше да проследя отказите, да използвам обратната връзка и да запазя онези, които проявиха искрен интерес (и не непременно невярващите), към напредъка ми.

Аз ги уведомявах всеки път, когато успявах да направя значителна стъпка напред, като им показах, че мога да се измъквам сам от трудни ситуации и да продължа да се боря.

В крайна сметка моите усилията за набиране на средства, докараха 4 милиона долара инвестиции, до голяма степен защото усвоих потенциала, който ми предостави студената електронна поща и се възползвах от всеки следващ отговор, за да се усъвършенствам ..

Подбор

В по-голяма част от случаите, най-добрите кандидати няма да кандидатстват за свободните позиции в обявите за работа. Защо? Защото вече имат работа.

Тъй като много търсещи работа лица намират текуща заетост, най-добрите и ярки звезди не винаги са активни в търсенето на нови възможности. Но това не означава, че те няма да се заинтересуват от вашата свободна длъжност, ако научат за нея.

Това означава, че активността е задължителна. Трябва да направите всичко по силите си, за да се свържете с тези хора и това обикновено включва студен имейл.

Ако откриете страхотен кандидат, трябва да се свържете с него по имейла, дори ако го сте го намерили в LinkedIn или друга социална мрежа, тъй като този подход може да се окаже по-успешен.

Мрежа от контакти

Всички знаем, че нетуъркинга (изграждането на мрежа от контакти) е мощен инструмент; укрепването на връзките между съмишленици, професионалисти на които се възхищавате и различни мисловни лидери, могат да ви дадат достъп до данни, които може би няма как да получите по друг начин, бъдещи потенциални клиенти за бизнеса и дори да ви помогнат, когато се изправите пред предизвикателство, срещу което сте безпомощни.

Ако има друг предприемач, професионалист или друго лице, което може да ви осигури стойност, не чакайте той да се свърже с вас, надявайки се пътищата ви да се пресекат някой ден. Вместо това инициирайте контакт, като изпратите имейл.

Една проста покана за бизнес обяд, презентация или друга среща за обмяна на мисли може да постави начало на важни професионални взаимоотношения; всичко, което трябва да направите, е да го изпратите.

Както отбелязахме по-горе, не забравяйте да се съсредоточите върху това, което ще могат да получат, когато кажат „да“, а не само това, което искате от тях. Човек е по-вероятно да се съгласи, ако може да види стойността, така че обмислете какво може да е от полза за бизнеса или кариерата им и намерете подходяща връзка между двете си цели, преди да направите предложение.

Решение ли е студената поща за постигане на всички ваши бизнес цели? Трудно е да се каже. Идеята е, че не бива да пренебрегвате тази възможност, само защото други технологии са върха на вълната.

Студената електронна поща може да бъде невероятно ефективна, така че тя трябва да се счита за една от най-добрите бизнес практики на разположение на предприемачите. Добавете я към вашия набор от инструменти, като се оттървете от страха, че хората могат да кажат „не“ и си дайте възможност да изпитате колко мощен може да студения имейл сам по себе си. Може доста да се изненадате..

*Оригиналният текст на статията може да откриете ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *