07 фев.

Контент маркетинг и традиционна реклама

Контент маркетинг и традиционна реклама

Няколко съществени разлики между традиционната реклама и онлайн маркетинг чрез съдържание

„Ако имаш повече пари, отколкото въображение, фокусирай се към традиционния начин за маркетинг. Ако имаш повече въображение, отколкото пари, насочи усилията си към инбаунд маркетинг.

Гай Кавазаки

(“If you have more money than brains, you should focus on outbound marketing. If you have more brains than money, you should focus on inbound marketing.”)

Guy Kawasaki

Всички обичат Реймънд. Но не и традиционната реклама. Или по-точно, почти всички я мразят, или най-малкото вече не я харесват. И гласуват активно с дистанционното, когато дойде време за нея на телевизионния екран. За съжаление, за телевизиите тя е неизбежното зло, с което напоследък в условията на финансови главоболия предозираха своите зрители.

традиционен маркетинг и маркетинг чрез съдържание

„Мразя да ми прекъсват рекламите с филм” стана ироничният тренд мотив в коментарите по социалните мрежи, когато зачестят рекламните бомбардировки. И се ползват обичайните краткотрайни 5 минутни скривалища – кухнята и тоалетната.

Спомняте ли си за последните сериали от реклами и промоции, които видяхте по телевизията?!
Те със сигурност са били обилни рекламни прекъсвания по време на любимо предаване и едва ли са уцелили вълната на която сте били в момента.

Но, по-важното – направихте ли това, което ви призоваваха в рекламата? Закупихте ли рекламирания продукт, ползвахте ли рекламираната услуга. Да?! Чес(т)но?

Традиционната реклама (не само по телевизията) е все повече форма на прекъсване, на насилствено отвличане на вниманието, от което няма полза за никого.

В книгата си „Психология на рекламата” Вит Ценьов цитира следното по този повод:


В този дух опитът на рекламодателите да „заприказват” човека точно в момента, в който той е зает с гледането на нашумял филм или прякото излъчване на футболен шампионат изглежда направо странен.

Ако един дразнител явно доминира, мозъкът се настройва на „неговата вълна”. Колкото по-интересен е този дразнител, толкова по-малки са шансовете на другите дразнители. Всъщност точно това обяснява ниската ефективност на усвояване на рекламните блокове, излъчвани по време на интересни филми и предавания – мозъкът продължава да работи на собствената си вълна и не иска да се превключи.

Александър Репиев
„Митът за 25-ия кадър. Руски епизод”

Традиционна реклама - особености

Методи като телевизионни реклами, радио реклами, реклами в списания, плакати и билбордове улавят вашето внимание само за кратък период от време. В повечето случаи ще видите рекламата и ще продължите без да й обърнете особено внимание, още по-малко пък да я запомните.

Основните недостатъци на традиционната реклама, могат да се обобщят така:

1. Невъзможност да се задържи вниманието на потребителя за дълго време
2. Обикновено се достига до него чрез досадни прекъсвания
3. Не носи пълноценни информационни ползи
4. Скъпа е и има ограничения на възможностите да се проследяват потребителските действия и да се изчисли пряка зависимост по отношение възвръщаемостта на инвестицията

Сега, точно както при традиционната реклама, помислете за последния път, когато видяхте онлайн съдържание, което грабна интереса ви и ви накара да кликнете на него, или да прекъснате своето онлайн сърфиране. Без значение как достигнахте до него, какво си мислехте докато четяхте съдържанието и какво направихте след като го прочетохте? Купихте ли си нещо, кликнахте ли на свързан с темата линк или просто затворихте прозореца на статията и отидохте да пиете кафе с приятели?! 🙂

Много по-често ние сами откриваме полезно съдържание или се натъкваме на него, докато търсим информация за неща, които ни интересуват.

Най-често нашето интересно четиво е резултат от нечии усилия да ни превърне в клиенти за своя продукт, но създавайки полезна стойност и за нас!
Това най-общо е маркетинг чрез съдържание (контент маркетинг).

Контент маркетинг - ползи

Ако имаме бизнес и търсим нови онлайн начини да привлечем повече клиенти за нашите продукти и услуги, то ползите от маркетинга чрез съдържание могат да се обобщят накратко така:

1. Маркетинг чрез съдържание (контент маркетинг) е процес, при който се осигурява ценно съдържание за нашия клиент или аудитория, като междувременно се изгражда и лоялност към бранда, чрез изтъкване на различни предимства, ползи, улеснения.
2. Чрез блог статии, видеоклипове и онлайн съдържание, образоваме нашите клиенти, което увеличава шансовете те да купуват от нас в близко бъдеще време. (Вижте още по темата ТУК)
3. Чрез използването на социалните мрежи може да изградим собствено съдържание, което да създаде и наша аудитория и да я увеличи чрез използване силата на вирусния маркетинг.
4. За разлика от традиционната реклама, маркетинга чрез съдържание предлага възможността да се разделим, тестваме и актуализираме нашето съдържанието и да го насочим към конкретна аудитория, въз основа на нашите изисквания и според специфичните нужди на клиентите.

Без значение кой метод ще предпочитаме да използвате за нашия бизнес и маркетинг, винаги ще имаме аудитория за него – макар че съвременните възможности в света на онлайн маркетинга бързо изпреварват стария свят на традиционния маркетинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *