26 дек.

Маркетинг социални мрежи: Фейсбук бизнес постове

Фейсбук маркетинг

Как да направим нашите бизнес постове във Фейсбук по-интересни, по-полезни и ангажиращи вниманието на феновете ни


Бизнесът ви е представен онлайн и е в социалните мрежи. Работите наистина усилено, за да изградите своя лоялна общност от фенове във Фейсбук (Facebook). Всеки ден публикувате в своята бизнес страница, но след време констатирате, че вашите фенове не винаги са толкова ангажирани, колкото би ви се искало да бъдат.
Позната картинка, нали?

Изглежда е време да потърсите нови маркетингови решения и да усъвършенствате своята онлайн стратегия в социалните мрежи, като започнете от Фейсбук.

Едно нещо е важно да имате винаги предвид: най-ангажиращите статуси във Фейсбук (Facebook) забавляват, изумяват, вдъхновяват, обединяват и подаряват (чрез сделки, оферти, отстъпки). Тези видове публикации са най-общо това вирусно (вирално) съдържание, което е най-вероятно да бъдат споделено от феновете ви.

Готови ли сте да дадете на вашите Фейсбук (Facebook) статуси свежи сили?
Имаме няколко съвети тук:

1. Фейсбук пост, който анонсира и рекламира вашите продукти и носи ползи преимуществено за Фейсбук феновете ви.

Фейсбук за бизнес

Според много онлайн маркетинг статистики, голям процент от феновете харесват някой бизнес бранд във Фейсбук (Facebook) предимно и изключително заради възможността да следят за актуални оферти, да се информират за възможни отстъпки и намаления от редовната цена на неговите продукти, както и заради други търговски благинки, превръщайки Фейсбук (Facebook) в едно от най-добрите места за онлайн реклама и продажби в интернет. (вижте 5-те причини, поради които хората в социалните мрежи следват фирмени профили)

Един обикновен пост, който анонсира продажба на даден продукт може да достигне до голям брой от съществуващите Фейсбук фенове на вашия бизнес. Когато се планират такива постове, в които се споделят фирмени продукти, мислете основно за това, защо хората са станали фенове на вашия бизнес или марка. Заради удобен достъп до конкретно инфо за разпродажби? Заради месечни игри с подаръци? Заради регулярни промоции или акции?
Каквато и да е причината, използвайте вашите публикации, за да осигурите оферти и предложения, които са специални и/или са специално за вашите фенове от Фейсбук (Facebook) страницата ви.

Една добра маркетинг онлайн тактика, приложима във всички социални мрежи, която може да използвате с успех и във Фейсбук е следната:

Много компании и брандове често предлагат на своите Фейсбук (Facebook) фенове предпремиерен (предварителен, ранен) онлайн достъп до своите нови продуктови линии и бъдещи продукти. Те са ограничени във времето преди официалното пускане и са продажби с отстъпка за фенове в социалните мрежи, като са таргетирани за реализация, само чрез онлайн поръчки. Лесно може да се организират в навечерието на големи празници (като например Великден, Коледа).

2. Фейсбук публикация, която промотира сезонни продукти

Фейсбук публикация

Добър начин за набиране на популярност за някои брандове, предлагащи например модни продукти може да е публикуването онлайн на цялата сезонна колекция на своята страница в Pinterest. По този начин ще дадете възможност на Pinterest потребителите първи да видят новите модели на компанията и възможността да направят предварителни поръчки.
Добър вариант е във Фейсбук чрез статус да анонсирате сезонния каталог с линк към Pinterest. Това е чудесна идея за това как бизнеса ви може да използва социалните медии, за да съсредоточи вниманието си върху нови и / или предстоящи за пускане на пазара продукти.

По този начин брандът ще направи правилно следните 2 неща:

– Ще създаде усещане за уникалност (изключителност). Използването на фразите „Виж първи “ и „Преди всички други „, ще накара феновете да се чувстват като че ли откриват нещо ново за марката, преди някой друг. Изводът тук: използвайте вашия Фейсбук пост да накарате феновете си да почувстват, че ги въвличате в нещо специално.

– Кръстосано промотиране с друга важна социална мрежа
Когато използвате вашия най-популярен социален канал, (това обикновено е Facebook, където има най-много фенове) за да промотирате един от другите си социални канали, вие често получавате увеличен брой от последователи в по-малко популярната платформа. Причината?
Вашите фенове сега са информирани, че сте активни и в друга социална платформа! Когато феновете ви видят, че вашата марка публикува уникално и качествено съдържание и в другите си социални мрежи, те ще искат да ви следват и там.

3. Фейсбук пост, който предизвиква ангажираност

Фейсбук за бизнес

Не подценявайте силата на визуалното и визуалните ефекти в социалните мрежи. Една добра снимка във Фейсбук може ефективно да предаде вашето бизнес послание и да накара хората да реагират бързо с мнение за даден продукт, което позволява на фирмата да събере от феновете си задълбочени данни за анализ.

Ако планирате производство на нов продукт и не сте сигурни, каква функционалност и дизайн са нужни и се харесват от вашите фенове- потенциални клиенти, винаги е добра идея да ги попитате чрез поредица от визуални постове комбинирани с конкретни въпроси за техните потребности и любим тип дизайн. Получените мнения чрез коментарите във Фейсбук страницата ви са безценен материал за анализи и икономичен начин да гарантирате успеха на бъдещите си решения.

4. Фейсбук публикация, която води до реализации

Фейсбук пост

Освен подходящи проучващи въпроси и съблазнителни картинки, друго комбинативно решение, което може да осъществите ако притежавате ресторант, клуб, питейно заведение е Фейсбук (Facebook) статус с призив за действие (call to action) чрез споделяне на линк към своята уеб страница, където хората могат да направят резервация.

Ако имате фризьорски салон например, който изисква резервация за определен час, опитайте с подобен пост. В самата Фейсбук публикация сложете линк към страницата за резервации във вашия уебсайт или създайте Фейсбук приложение, за да могат феновете да резервират час или места директно от стената на фен страницата в социалната мрежа.

Ако работите на голям празник, а конкурентите са затворени, използвайте публикации във Фейсбук (Facebook), за да огласите тази информация, което ще доведе до нови реализации, т.е. резервации!

5. Фейсбук пост, който провокира посещение на място

Фейсбук пост

Добрите умения за разказване на истории са от съществено значение за успеха на всеки бизнес в социалните мрежи.

Във бизнес Фейсбук (Facebook) страницата се опитайте да използвате статуси, чрез които разказвате истории, които да мотивират хората да ви посетят на място, във вашия магазин.

Използвайте силата на изображенията и чрез качествени снимки на вашия магазин разкажете интересна, забавна или информативно полезна история за вашите продукти, така че да накарате Фейсбук феновете ви да искат да ги пипнат и пробват на място при вас. Изтъкнете техните ползи и предимства и добавете призив за действие, с който ги подтиквате да ви посетят възможно най-скоро.
Комбинирайте съобщението с инфо за готина промоция.

6. Фейсбук публикация, която промотира специално събитие

Фейсбук маркетинг

Повечето фирми са организатори и домакини на промоционални събития като ден на отворените врати, специални разпродажби или други подобни хепънинги. Можете да използвате Facebook статуси за разгласяване и промотиране на всяко едно специално събитие от този тип.

Използвайте тематични хаштагове, призиви за действие и линк към Фейсбук ивента, за да получате отговор на своята покана и широк отзвук с вирален ефект.
Един маркетингов трик – картинката от поста, с който споделяте Фейсбук събитието може да направите така, че да прилича на покана, на която са отразени всички подробности и е събрана нужната информация.
Подходящият дизайн ще спомогне да отпаднат всички уточняващи въпроси и ще мотивира феновете да отбележат събитието в календарите си, тъй като имат на разположение цялата необходима информация.

7. Фейсбук пост, който стимулира регистрация в имейл бюлетин

Фейсбук публикация

Компаниите, които искат да осъществяват повече продажби чрез възможностите на имейл маркетинга, могат да използват Фейсбук (Facebook) публикации за насърчаване на феновете, да се регистрират за фирмения мейл бюлетин чрез участието им в различни онлайн игри, викторини, конкурси с награди.
Всяка седмица може да раздавате свои продукти като награди и да промотирате това на своята Фейсбук (Facebook) бизнес страница, чрез обикновени постове. Феновете със сигурност ше харесат това.
Тази концепция ще осигури ангажираност на вашата Фейсбук общност и ще позволи на фирмата да събере ценна информация за фенове си.

8. Фейсбук публикация, ограничена във времето, която насърчава споделянето й

Фейсбук реклама

За да насърчите многократното споделяне на определена публикация, направете своя рекламен анонс валиден за определен времеви период.

Създайте Фейсбук публикация, която да представлява оферта валидна само за кратък времеви период, например в рамките само на един ден. Постарайте се офертата да бъде визуално атрактивна и търговски ефектна- необичайно голям процент отстъпка или ексклузивна екстра.

Стратегически насрочете Фейсбук публикацията с тази оферта за точно определен ден от седмицата. Ако примерно вторник е слаб ден за вашия бизнес, публикувайте именно тогава, за да може допълнително да насочите вниманието и да подсилите продажбите си.

9. Фейсбук пост, който промотира продукт, директно чрез статус.

Фейсбук маркетинг

Въпреки че през миналите години социалната мрежа променяше правилата си за пряко промотиране чрез статус на фен страницата, към настоящия момент един добър промоционален пост би могъл да бъде този от типа „Коментирай за да спечелиш”, „Харесай за да спечелиш”, „Коментирай и харесай, за да спечелиш”. Бизнесът може да използва рекламен апел за продажба на свой продукт, чрез публикация директно от своя таймлайн.

10. Фейсбук публикация, която анонсира собствено Фейсбук приложение.

Фейсбук онлайн маркетинг

Ако брандът или бизнесът има собствени Фейсбук приложения, които иска да бъдат използвани от феновете на страницата, е задължително те да бъдат споделени в изрични постове с оптимизиран рекламен текст, включваш тематични хаштагове. Публикациите е добре да бъдат подсилени чрез пряка реклама. По този начин ще бъдат информирани, както повечето настоящи фенове, така и бъдещи потенциални такива, които се интересуват от съответните продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *