08 апр.

Фейсбук ще позволи изтриване на вече изпратени съобщения

Изтриване на Фейсбук съобщения

Автор: Andrew Hutchinson

Докато Facebook се занимаваше да обявява нови функционалности за неприкосновеност на личния живот и прозрачност в резултат на скандала Cambridge Analytica, компанията беше принудена да даде отговори и на редица допълнителни въпроси и подробности, които бяха разкрити по време на по-обстойния преглед на практиките в социалната мрежа.

Сред неоповестените или по-малко известни разкрития се оказаха следните детайли:

Facebook е проследявал подробности от SMS съобщенията и данните за обаждания на устройства с Android, като е запазвал тази информация в своите бази данни.
Facebook е съхранявал заснети видеоклипове, които потребителите никога не са качвали за публикуване.
Представители на Facebook са имали възможност да четат частни съобщения, ако те са били маркирани като потенциални нарушения на съдържанието.

Някои от тези подробности са посочени в различни споразумения и процедури на Facebook, но повечето потребители изглежда до голяма степен не са били наясно и по-широкото им огласяване прибави допълнително недоверие към социалната мрежа и нейните практики.

Още една информация нагнети ново напрежение към събитията.

По-рано тази седмица Josh Constine от TechCrunch съобщи, че Facebook е премахнал („оттеглил“) съобщенията, които някои потребители са получили от главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и от други ръководители. По същество, Facebook е изтрила от потребителските кутии вече изпратени съобщения, нещо което обикновените потребители не могат сами да направят.

Това изглежда като сенчеста практика, особено като се има предвид, че редовите потребители нямат подобна възможност.

В отговор на всичко това, Facebook потвърди че такива изтривания са били осъществени, като същевременно разкри, че функционалността ще е налична за всички потребители в близко бъдеще.

Погледнато глобално, това нямаше да изглежда като голям проблем, но момента се оказа ужасно неподходящ и добави достоверност към тезата, че Facebook се грижи много повече за сигурността на собствения си персонал, отколкото за потребителите.

Да не забравяме, че Зукърбърг преди време беше забелязан със закрита камера на лаптопа си, с което подсказа, че е достатъчно наясно с потенциалните рискове за сигурността на собственото си творение.
Сега вече знаем, че може да изтрива и стари съобщения, които носят потенциал да се превърнат в кошмари.

По отношение на допълнителната функционалност, възможността за изтриване на по-стари съобщения ще предостави нови начини за цензуриране на нашето Facebook присъствие – и вероятно нови главоболия за Facebook.
Но какво друго можеха да направят? По същество, те бяха принудени да се занимават с проблема, поради своите собствени действия.

Положителното в цялата история е, че ни води към по-прозрачна и отворена социална мрежа. Отрицателното е, че добавя още една въпросителна, относно процедурите на компанията.

Може ли Facebook да възстанови уронената си обществена репутация в следствие на тези нарастващи проблеми? Ще има ли влияние всичко което се случва и ще накара ли хората да използват по-малко социалната мрежа?

Това което е ясно, е че има още много път да се извърви и е твърде вероятно да последват още подобни разкрития касаещи въпросите на прозрачността.

По материали от: SocialMediaToday

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *