30 май

Защо да използваме инфографики в нашия маркетинг чрез съдържание

Инфографики за маркетинг

Защо е важно да използваме инфографики, когато създаваме и оформяме нашето съдържание

Инфографики е имало от древни времена.
Още в зората на появата си, хората са използвали визуални образи, за да комуникират помежду си.

Пещерни картини са открити в цяла Азия и Европа, датиращи отпреди 40 000 години.

Пренасяме се стремглаво напред във времето и се срещаме с древните египтяни, които ни зашеметяват със сложните си йероглифи, използвани за изобразяване на живота и социалния ранг в обществото.

Разбира се, оттогава насам способността ни да общуваме чрез изкуството се е подобрила драстично.

Благодарение на огромния скок в технологиите през последните години вече сме в състояние да споделяме визуализациите по съвсем нов начин – използвайки силата на графичния дизайн и Интернет. Този нов начин на визуална комуникация се олицетворява от инфографиката.

Инфографиката е визуално представяне на информация и данни, създадена така, че да бъде лесна за употреба от онлайн публиката.

Това е особено важно днес, тъй като аудиторията е по-заета от всякога, когато две трети от хората казват, че работят повече часове, отколкото през 2015 г., което гарантира, че фактори като бързо смилаемо и лесно разбираемо съдържание, може да са определящи за това, дали информацията ще бъде прочетена или пренебрегната.

Инфографики за инбаунд маркетинг

Популярноста на инфографиките и таблиците непрекъснато нараства, заради това, че те позволяват да се обобщи сложна информация, чрез компактен и завладяващ дизайн, който привлича вниманието на аудиторията.

Какви основни черти трябва да има добрата инфографика?

– трябва да илюстрира ясно някакви данни
– да е създадена с определена цел
– да спомага за разбирането на масивно количество информация

Защо инфографиките са толкова успешни:

Визуалното разказване на истории (разказването на истории чрез картини и образи) се е развило значително от времената на пещерните рисунки, но причините за това са си все същите: изобразяване (излагане) на информацията в съкратен (компактен) вид.

Ние реагираме толкова добре на инфографики, защото като хора сме устроени така, че да разбираме визуализациите по-бързо от писмения текст. В действителност, от Piкtochart обясняват, че отнема 50 секунди, за да се прочетат 200-250 думи, но само 1/10 от секундата за обработка от човешкия мозък на визуално изображение.

Тази разлика е от решаващо значение, когато трябва да се сортира информация;

Можете да предадете максимално количество знания (полезна информация) на вашата аудитория за минимален отрязък (период) от време.

Визуалното споделяне на информация е чудесен и по-добър начин да увеличите разбирането на вашата аудитория по определена тема, отколкото ако само е представена като обикновен текст, т.е. ако просто е изложена в отделен параграф.

Заради трескавото ежедневие сме склонни, все повече от когато и да е било, да сканираме съдържанието.
Благодарение на способността ни да обработваме визуална информация 60 000 пъти по-бързо от текст, инфографиките позволяват да запаметим информацията по-устойчиво (дълбоко) в сравнение с писменото съдържание.

……

Когато Интернет за първи път проникна в живота ни през миналия век, нямахме представа какъв мощен инструмент може да бъде.
Днес има над 2 милиарда потребители, като две трети от нас прекарват повече от 2 часа на ден, ангажирани с различно съдържание в Интернет.

Всяка минута от всеки ден продължаваме да добавяме в световната мрежа (2016г.):

над 347 хил. туита като потребители в Twitter
над 2,4 млн. направени заявки за търсения в Google
над 701 хил. влизания в собствени профили като потребители на Facebook
150 млн. изпратени мейла

Courtesy of: Visual Capitalist

При всички тези възможности за споделяне на вашата информация и получаване на онлайн популярност е важно инфографиката ви да се отличава като успешна и да е споделяема.

Инфографиките могат да се използват като чудесен маркетингов инструмент, когато се създават правилно. Те са изключително привлекателни за споделяне, като всяко едно споделяне увеличава шансовете на бранда ви, да стане още по-популярен.

Според Hubspot инфографиките са харесвани и споделяни в социалните мрежи 3 пъти повече от останалите видове съдържание.

Какви трябва да бъдат инфографиките, за да бъдат харесвани за споделяне (да бъдат shareable, споделяеми)?

– Изберете интригуващо, завладяващо заглавие, важно е да грабнете вниманието на аудиторията си, като изберете заглавие, което ще накара потребителят да кликне.

– Помислете за психологията на цветовете при създаването на инфографики, дали е в съответствие с информацията, която представяте? Синьото внушава стабилност, червеното означават действие; каква е комуникационната цел на информацията във вашата инфографика?

– Използвайте актуални факти и цифри, старите данни ще направят информацията ви ненадеждна.

– Добавете името на бранда в долната част на инфографското си изображение, всеки път, когато се споделя, вашето лого и бранд ще бъдат популяризирани в мрежата, безплатно!

– Уверете се, че добавяте вашите социални бизнес профили и информация за контакт към вашите инфографики. Не я използвайте само като средство за онагледяване на информация, инфографиката може да бъде и невероятен инструмент за генериране на лийдове.

Защо са важни инфографиките за вашия маркетинг план:

– Инфографиките са уникални по отношение на дизайна, разнообразни са, всеки път са различни. Това е привлекателно за онлайн потребителите, които предпочитат да се ангажират с уникална визуална информация, вместо с обикновен текст.

– Те привличат вниманието с лекота; Вашата аудитория ще погледне към инфографиката ви подсъзнателно, благодарение на любовта си към визуализациите.
-Данните в повечето случаи са скучни; Използването на онагледяването като начин за предаване на вашата информация ще доведе до ново измерение на съдържанието, което може да бъде включено в периодично курирани бюлетини.

-Благодарение на интернет, вашите инфографики могат да бъде достъпни за всички, дори нещо повече -могат да бъдат отпечатани и използвани в недигиталния свят (да, все още съществува!).

-Инфографиките показват информацията по ясен и кратък начин. Това оформление прави информацията ви по-убедителна и е по-малко вероятно да бъде погрешно интерпретирана.

Google дава приоритет на инфографиките; когато търси информация по дадена тема, аудиторията ви е по-вероятно да прочете съдържанието ви, ако е под формата на инфографика

-Инфографиките могат да увеличат трафика към сайта ви, ако вградите код за връзка към него. При споделяне на информацията, инфографиката автоматично става линк, а по-големият трафик, води до увеличаване на продажбите (в повечето случаи).

Към хората с какъв тип възприятия са насочени инфографиките, за какви потребители са предназначени те?

Полукълба на човешкия мозък

Инфографиките са за хората, които притежават по-активно ляво полукълбо на мозъка. Те обичат логичната, подредена, осмислена, рационално поднесена информация.

Инфографиките представляват точно такъв тип синтез – онагледяване на логическа подредба на определени данни.

Инфографиките обаче, могат да привлекат вниманието и на хората, които имат силно развито дясно полукълбо на мозъка. Причина за това е впечатляващия дизайн, или сполучливата хармония на използваните в инфографиката цветове.

„Сигурно знаете, че има хора с по-активно ляво полукълбо, които реагират на разумните, логичните и последователните основания, и хора с по-активно дясно полукълбо, които пък реагират на емоционалните и естетическите стимули.
Тъй като при половината от нас лявото полукълбо е по активно, а пък при останалата половина дясното, знаете колко е съществено да насочите посланията си едновременно и към двете групи хора или губите половината от маркeтинговата си инвестиция.

Хубаво е да сте наясно, че маркетинговите ви послания трябва да съдържат множество цифри, за да имат притегателна сила за хората с активно ляво полукълбо, тъй като левите обичат конкретните данни. Тези послания трябва да съдържат голям брой думи, защото същите тези хора обичат да четат. Трябва да са логични, защото те винаги искат да знаят причината. Нужно е да съдържат списъци- а тези списъци трябва да представят фактите под формата на точки и подточки, затова прескочете празните приказки. А трябва да включват и множество подробности, защото инструментите за убеждаване оказват влияние върху хората с по-активна лява сфера.

Ето защо, когато отправяте послания към хора с по-активно ляво полукълбо, използвате цифри, думи, логика, списъци и други подробности. А когато се обръщате към хора с по-активна дясна сфера, използвате изображения, апели към въображението, цветове, ритъм и пространство.


Когато вербувате въображението на хората с по-активно дясно полукълбо, се опитайте да възбудите сетивата им. Когато използвате цветове, имайте предвид, че те реагират добре на всички цветове. В хода на общуването ви и на последващите ви контакти трябва да има ритъм. Формата, под която излагате фактите, също трябва да е ритмична. Уебсайтът ви, наред с търговското ви представяне, също трябва да пулсира ритмично. Използвайте пространството в дизайна си…Хората с по-активно дясно полукълбо обичат откритите пространства.
….

Хора, при които преобладава зрителното възприемане, казват: „Виждам какво искаш да кажеш”, „Не мога да си представя картината”, „Можеш ли да ми покажеш начина”

откъс от книгата „Партизански маркетинг“
Джей Конрад Левинсън

 

В заключение:

Както всички знаем, съдържанието е цар и изглежда, че инфографиката е на път да носи короната.

Накратко, харесваме хубавите неща, които срещаме онлайн и искаме да ги покажем на другите в Интернет. Впечатляващите инфографики са привлекателни и убедителни.

Този вид събиране и обобщаване на информацията е сигурен начин да се направят сложните данни по-разбираеми и силно притегателни за споделяне в социалните мрежи и онлайн като цяло.
Ако не използвате инфографики, може голяма част от потребителите да пренебрегнат съдържанието ви в полза на по-естетично поднесена информация от други източници.

Тенденциите в областта на маркетинга чрез съдържание (контент маркетинг) и през 2017 г. са визуално зашеметяващите решения да са най-предпочитани от онлайн потребителите.

Така че, не се колебайте, създавайте смело повече онлайн инфографики, за да подобрите присъствието си сред аудиторията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *