27 сеп.

Инстаграм достигна 800 млн потребители и 2 млн рекламодатели

800 милиона Инстаграм потребители

Инстаграм продължава да расте с бурни темпове, достигайки 800 милиона месечно активни потребители.
Данните бяха обявени от вицепрезидента за глобални маркетингови решения във Facebook Каролин Евърсън, която говори по време на събитието Advertising Week в Ню Йорк.

Така, класацията на социалните мрежи по брой месечно активни потребители изглежда по следния начин:

активни потребители в Инстаграм на месец

(показани са само тези социални мрежи, които осигуряват данни за месечния брой активни потребители).

Snapchat, както и LinkedIn не осигуряват официални данни за месечните си активни потребители, но Snapchat има 173 милиона ежедневни активни потребители, докато LinkedIn се очаква да има около 250 милиона месечно активни потребители, което ще го постави точно пред Pinterest (въпреки че може да се окажат и много по-малко – около 125 милиона).

Макар и да беше пределно ясно, че Instagram вече е господстващ играч в света на социалните мрежи, последните данни затвърждават тази тенденция – Instagram дори е добавил последните си 100 милиона месечно активни потребители само за пет месеца.

Макар това да представлява леко забавяне спрямо времето което отне на Instagram за предишното нарастване от 100 милиона потребители (четири месеца от 600 до 700 милиона месечно активни потребители), Twitter добавя само още 15 милиона потребители в рамките на една година, а Pinterest добави 50 милиона за същия период.

Instagram добави повече от 200 милиона за много по-малко време, подчертавайки успеха на новите функционалности, особено тези на Instagram Stories.

Всъщност, Snapchat, от когото Instagram клонира своите Stories, е добавил само 30 милиона нови потребители между 2-то тримесечие на 2016 и 2-то тримесечие на 2017, като инерцията в развитието на приложението е значително забавена от доминацията на Instagram.

Въпреки всеобщото неодобрение от плагиатските похвати на компанията, резултатите говорят сами по себе си – Instagram вече има силата и мащаба, за да принуди някои от другите играчи да излязат от пазара, като насърчава използването на нови функционалности и разработва актуални потребителски тенденции.

Сред ключовите области за растежа, Instagram отбелязва също, че времето, прекарано в гледане на видео на платформата, е нараснало с над 80% на годишна база, като броят на направените видеоклипове (на дневна база) се е увеличил с 4 пъти спрямо миналата година.

Това допълнително подчертава значението на нарастващия видео тренд, като същевременно подчертава и увеличената конкуренция в борбата за внимание.

Тъй като видеото очевидно става най-популярният тип съдържание в момента, е важно, да се мисли повече за създаването на по-качествено видео съдържание, най-вече заради нарастващата лавинообразно конкуренция.

И когато става дума за нарастваща конкуренция, Instagram обяви също, че вече има 2 милиона активни рекламодатели на платформата.

Когато става дума за публика и за рекламни долари – има бизнес логика броят на рекламодателите на Instagram да се увеличава с увеличаване броя на потребителите (Instagram достигна до милион рекламодатели през март), като отново засилената конкуренция за внимание ще принуди бизнеса да повишава качеството, за да се открои.

Последните данни за потребителите показват, че Instagram вече е на път да се превърне в следващата платформа с над милиард потребители, което на свой ред ще я направи още по-важен инструмент за достигане до целевата аудитория на бизнеса.

Тези статистики са окуражаващи за всеки, който инвестира в платформата на Instagram, и за по-големите амбиции на Facebook

Растежът на платформата разширява господство на Facebook в царството на социалните мрежи – скоро Facebook ще отговаря за четири отделни милиард-потребителски приложения, след като Messenger и WhatsApp също преминаха тази граница.

На фона на различни новини, че Facebook губи по-младата аудитория и противоречията около фалшивите новини и цензурата, Марк Зукърбърг и компания очевидно имат добра представа за това, което правят..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *