28 авг.

Инстаграм за бизнеса и онлайн маркетинг

Инстаграм (Instagram) е на върха на вълната в социалните мрежи. Много брандове, улавяйки тази тенденция, започнаха да търсят нови възможности за онлайн маркетинг в Инстаграм. Особено тези, които таргетират най-активната и икономически състоятелна част от интернет потребителите – поколението Милениум.

Instagram

Ако един бизнес продава своите продукти най-добре чрез маркетингови послания, които разчитат на силни, въздействащи визуализации, (като например бюти индустрия, фитнес дейности, брандове на храни и напитки) Инстаграм е задължителната социална мрежа, в която той трябва да присъства. Това е социалната медиа, в която най-силно важи изразът „A picture says a thousand words”, а обяснителният език е кратък и изразен чрез символа хаштаг.

На тази инфографика може да се види защо Инстаграм се превръща в предпочитано място пред Фейсбук, като онлайн канал за бизнеса и отправяне на ясни маркетингови послания към потенциални клиенти:

Instagram Infographic: Why Brands Should Embrace Instagram Instead of Facebook
Courtesy of: selfstartr

През последните 3 години органичните (неплатените) публикации от Фейсбук страниците достигат до все по-малък кръг от фенове.

Изразено в числа за периода от 2012г. до 2014г. това представлява 55 % намаление в органичния рийч на постовете, или казано иначе, значителен спад в аудиторията, до която достигат публикациите на Фейсбук страниците.

От друга страна, за същия период в Инстаграм се наблюдава значително – 115% увеличение на броя потребители, до които достигат публикациите в тази социална мрежа.

Съществена разлика в двете социални мрежи се наблюдава и във връзка отношението на потребителите и контакта им с брандовете – 32% от Фейсбук потребителите са заитригувани от комуникация с брандовете, а в Инстаграм – 68%

Инстаграм успява да ангажира потребителите внушителните 58 пъти повече, отколкото Фейсбук.

93% от маркетолозите използват Фейсбук за онлайн маркетинг кампании и само 36% от тях правят маркетинг в социалните мрежи чрез Инстаграм.

Бизнесът и брандовете, които се стремят да достигнат своите потенциални клиенти, чрез онлайн маркетингови стратегии в социалните мрежи могат да успеят едва при 6% от последователите си във Фейсбук и при 100% в Инстаграм.

Един привлечен от Инстаграм клиент прави поръчка средно от 65 долара, докато при Фейсбук стойностното изражение е 55 долара.

Темата Instagram за бизнеса звучи все още екзотично в България, според Ален Попович, председател на БААДК (Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации), вижте защо:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *