27 юли

Как да намерим клиенти онлайн – бизнес блог

Съдържание за бизнес блог

Защо трябва да имате бизнес блог – 10 причини

„Блогът е уебсайт, в който се качват материали, които се показват в обратен хронологичен ред. Създаването на блог, поддържането му или всичко, което включва добавянето на материали в него се нарича блогване. Отделните материали се определят като постове, публикации (статии). Блогът съдържа текст, линкове, изображения и видео.“

В днешни дни съществуват множество безплатни специализирани платформи предназначени за блогове, като най-популярните от тях са Blogger, WordPress, Tumblr, Medium.
В много съвременни бизнес уебсайтове, вече има отделен раздел, който по същността си представлява блог-секция, в която компаниите публикуват съдържание, обикновено свързано с техните продукти и услуги, както и информират за провеждащи се различни вътрешнофирмени събития, рекламни и промоционални кампании и общо взето съдържание свързано с цялостната дейност на компанията.

Блог секция в уебсайт

Съществен въпрос, който си задават фирмите, когато планират стратегия свързана с тяхното онлайн присъствие и онлайн позициониране е, дали да създадат отделен бизнес блог за своята дейност или да включат блог-секция към техния вече съществуващ уебсайт с продукти и услуги или онлайн магазин.
Напоследък се наложи практиката от втория вариант, но много бизнеси успешно използват и първия.

По-долу може да видите 10 причини, защо е изключително важно вашият бизнес да създава качествено съдържание в бизнес блог, като всички от тях се отнасят напълно и за налична блог-секция в онлайн магазин или бизнес уебсайт.

Защо трябва да имате малък бизнес Блог или блог секция в сайта си:

1. Проучване на пазара

пазари и социални мрежи

Ако сте създали и поддържате бизнес блог, в който публикувате редовно много професионални, специализирани статии, това ще ви позволи да разберете по-ефективно, от какво наистина се интересува и какво на практика иска вашата аудитория. Чрез статистика от вашия сайт, може да установите кои страници посетителите преглеждат най-много и това ще ви даде ясна представа за посоката на техните интереси. Когато знаете какво съдържание е най-често посещавано и четено, ще знаете много по-точно какви типове съдържание да продължите да създавате и в бъдеще, за да привличате и да се свързвате с точните клиенти за вашия бизнес.

Също така, можете да използвате вашият блог, за да поискате обратна връзка от аудиторията си. Ако сте изгради една ангажирана общност, ще установите, че хората в нея с удоволствие ще отговорят на въпросите, които имате.

2. Оптимизация за търсачки (SEO оптимизация)

magnifyingglass

Както вероятно разбирате, да имате страхотен уебсайт, който обаче никой не може да открие е безмислено. Един от начините да получите по-голям трафик към вашия уебсайт е като направите така, че хората да го намират лесно, като използват търсачките ( най-вече Гугъл). Те са безспорният номер едно източник на посещения и трафик към съдържанието на вашия сайт.

Колкото по-подходящо съдържание имате на вашия уебсайт, толкова по-вероятно ще е той да се класира нагоре в резултатите на търсещите машини по определени ключови думи. Тук е мястото, където вашия бизнес блог играе главна роля. Постоянното и последователно публикуване на висококачествено съдържание във вашия блог ще направи чудеса в подкрепа на SEO усилията ви.

Когато създавате полезно съдържание, алгоритмите на Google ще класират вашият уебсайт на по-високо място в страниците с резултати от търсенето. С течение на времето той ще си проправи път и ще се изкачи на първа страница. Не само това, но когато хората четат висококачествено съдържание, те са по-склонни да поставят линкове към него и да го разпространяват онлайн чрез линкове към своите приятели и последователи в социалните мрежи. Получаването на качествени препратки, чрез линкове от други блогове и сайтове с висок авторитет ще подкрепи допълнително вашите SEO активности.

3. Ангажираността на аудиторията

която чете вашия бизнес блог с темите поместени в него е изключително важна за всеки онлайн бизнес.

взаимоотношения с общността

Не е достатъчно просто да създадете страхотно съдържание. Задължително е да си взаимодействате с вашата аудитория, колкото можете повече по повод на важните неща в него. Не може да постигнете успех, ако едностранно се обръщате и само вие говорите на вашата аудитория. Трябва да водите постоянна комуникация със своите последователи. Това ще спомогне да опознаете много по-добре вашата общност от посетители-читатели (настоящи и потенциални бъдещи клиенти). Това ще спомогне и на вашата аудитория да ви опознае по-добре.

Това е което ви трябва и трябва да искате.

Ако активирате коментарите на вашия бизнес блог, може да обсъждате лесно различни теми и да получавате директно ценна обратна връзка. Това може да ви разкрие много за вашата клиентска общност. И не само това. Показвате на аудиторията си, че се интересувате от взаимодействие с нея, което ще увеличи лоялността към вашата компания, фирма, бранд и ще ви помогне да задълбочите бизнес отношенията по приятен и полезен начин.

4. Един от най-важните компоненти на ефективния брандинг е целта.

кауза

Целта е абстрактната идея която има вашата компания, когато предлага определени продукти и услуги, причината заради която, фирмата осъществява точно този вид дейност.
Свързването с вашата аудитория означава представяне на бранда от различна гледна точка, от уникална перспектива, която да даде усещане за нещо вълнуващо и неповторимо на емоционално ниво.

Вашият блог е място, където можете да изразите визията, каузата, посланието на вашия бранд. Това е важно, защото създаването на силна марка е съществена част от насърчаване лоялността на клиентите. Когато комуникирате идеи и визия за смисъла, полезността и потребността на продуктите и услугите, които излизат извън чисто техническите подробности на нещата които продавате, това ви помага да се откроите от конкуренцията и да придобиете собствена неповторима идентичност.

Например, ако сте бизнес, който продава вегетариански заместители на месо, можете да изразите целта на марката си, като публикувате на сайта си статия за хуманното отношение към животните. Това показва на вашата аудитория, че компанията се фокусира върху нещо повече от просто печелене на пари.

5. Комуникация с клиенти

уеб съдържание

Бизнес блогът е главното дигитално информационно табло, на което може да поставите ясно вашите онлайн анонси за всевъзможни предстоящи или текущи събития и други важни детайли, които касаят клиентите ви във връзка с използвани от тях ваши продукти или услуги. Социалните мрежи пък са най-ефективният начин да ги разгласите подобаващо.

Вашето централизирано място където публикувате съобщения е изключително важно, защото хората не винаги четат електронната си поща.

6. Лесно може да предлагате промоционални оферти

Туитър списъци фенове

Бизнес блогът също е чудесно място да предлагате кампании с онлайн промоционални оферти за ваши стоки и услуги. Ако вече имате ангажирана аудитория, която следи вашето съдържание, тя лесно може да види и да се запознае с намаленията или отстъпките, които предлагате. Това е чудесен начин да поддържате вашата клиентска общност добре информирана.

Разбира се, можете да разпространите вашите талони за отстъпка и чрез бизнес профилите си в социалните мрежи – Facebook, Twitter, Instagram, но разбира се е по-добре да привикнете вашата аудитория да посещава редовно вашият собствен уебсайт, особено ако това е сайт за онлайн търговия (онлайн магазин). Поддържайте интереса за нови покупки, чрез публикуване на промоциите в блога си.

Едно предупреждение обаче: не прекалявайте с това. Докато блоговете могат да бъдат чудено място за предлагане на промоции, те не трябва да се използват единствено за тази цел. По-голяма част от вашето съдържание трябва да се фокусира върху предлагането на информационна стойност за вашите читатели. Ако публикувате само промоционално съдържание, аудиторията ви няма да продължи да посещава вашия блог.

7. Блогът е мястото, където бранда може да покаже своето човешко лице

човек зад бранд

човешко лице на бизнеса

Хората искат да усетят, че има реални човешки същества, които стоят зад бизнеса от който купуват. Разкажете няколко лични истории и общувайте емоционално непринудено с клиентите си чрез вашия блог.Читателите трябва да имат усещането, че сякаш познават автора или авторите.

Това е една възможност за вас, да разкриете интересни черти от вашата личност и да блеснете с творчески хрумвания. Когато пишете блог постове, не засипвайте читателя с купища студени клишета. Никой не иска и няма да чете такива сухотии.
Те отблъсква моментално.

Много по-добре е да пишете в неформален стил, който е лесен и разбираем от всички. Когато става въпрос за блогове, въпросът не е само в това което казваш, а и доста често в начинът по който го казваш. Нека блогът ви да не е рекламно послание, замаскирано като блог.

8. Стойностен източник на полезна информация

уеб новини като съдържание

Ключът към ефективното блогване е предоставянето на стойност. Никой няма да чете съдържанието ви, освен ако не получи нещо ценнно от него, нали?

Ако искате да имате влиятелна бизнес позиция, трябва да давате и добавяте стойност. Можете да направите това чрез предоставянето на полезна информация за вашите читатели чрез блога си.

Така работи маркетингът чрез съдържание в блога. Когато създавате съдържание, трябва да се питате какво е ценно за читателя, какво той ще намери за полезно и стойностно във всяка една конкретна част от вашето съдържание. Всяка единица от съдържанието във вашия блог трябва да бъде проектирана да информира, образова, или забавлява. Ако е възможно, най-добре и трите!

9. Нетуъркинг (Партньорство)

бизнес партньорство чрез съдържание

Когато сте изградили публика и сте получили някаква известност, тя може да привлече други предприемачи към вас. За един предприемач, работата с партньори е важна, нали?

Ако сте в състояние ефективно да увеличавате вашите читатели, ще получите по-голямо и широко доверие. Това ще привлече влиятелни фигури във вашата ниша. Никога не се знае кой може да ви обърне внимание и по повод на какъв бъдещ проект!

Това може да доведе до нови възможности за вашия бизнес. Може да сте в състояние да се възползвате от ключовите взаимоотношения, които може да генерирате чрез вашия бизнес блог.

10. Изграждане на доверие

Бутони за споделяне

Наличието на малък бизнес блог ви дава възможност да заявите ясно и силно присъствие във вашата професионална ниша. Блогът е източник на онези стойности и онагледява точно това което ви прави ценен за вашата аудитория и я кара да ви посещава онлайн, когато ви има доверие. Професионалното излъчване и атмосфера се разпознават моментално, още в мига когато някой открие вашето съдържание.

Това е от съществено значение за вашия бизнес. Вашият блог е изключително важен инструмент, който можете да използвате, за да създадете доверие в съзнанието на потенциалните си клиенти. Те трябва да могат да намерят много полезни неща, когато го четат, които им помагат да научат решения за техни въпроси и проблеми. След това е съвсем естествено, да са склонни и да купуват точно от вас.

1 thoughts on “Как да намерим клиенти онлайн – бизнес блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *