03 окт.

Как се хаква Фейсбук профил и как да се предпазим

влизане в чужд Фейсбук профил

10 начина най-често използвани от хакери и как да се предпазим от разбиване на нашия Фейсбук профил

Без съмнение, Фейсбук е гигант, когато става дума за активна аудитория, с повече от 1,71 милиарда души ползващи социалната мрежа всеки месец, което го прави най-широко използваната социална мрежа в света.

Но заедно с успеха и популярността идва и неизбежното внимание от страна на хакерите. Хиляди Фейсбук акаунти се хакват всеки ден, хакове, които в доста случаи причиняват на потребителите цяла армада от проблеми, като се има предвид размера лични данни, които стават достъпни и разнообразните последващи възможности за неправомерното им използване.

Инфографиката по-долу e направена от екипа на TopTenSelect (представена е чрез няколко слайда в SlideShare ) и илюстрира най-често срещаните 10 метода, които хакерите използват, за да влязат в чужди Facebook акаунти и да предизвикат абсолютен хаос.

1 Фишинг Phishing:

Фишингът е все още най-популярния тип опит за проникване във Фейсбук профил.
Той работи така:

– хакерът прави фалшива фейсбук логин страница, която прецизно наподобява оригиналната начална страница за влизане в социалната мрежа
– изпраща се мейл на жертвата, да влезе в своя профил, чрез тази страница
– след като жертвата въведе своите данни във фалшивата страница, информацията се записва отделно и хакерът придобива контрол над профила

2. Кийлогинг Keylogging

Кийлогингът е най-лесният начин да се разбие Фейсбук парола.
Това е много коварен метод и е опасност дори и за опитни потребители.

Кийлогъра всъщност е малка програмка, която веднъж инсталирана на компютъра на жертвата, регистрира всичко, което се изписва чрез клавиатурата.

Записите след това се изпращат на нападателя, или чрез ТР или директно до пощата му.

3. Кражба на парола

Почти 80%, от потребителите на най-голямата социална мрежа, държат запомнена своята Фейсбук парола в браузъра си. Това е много удобно, но и изключително опасно, тъй като онлайн крадци лесно могат да отмъкнат запаметената секретна информация за достъп.

4. Отвличане (Отклоняване) на сесия (Hijacking, Хайджакинг)

Отвличането (Отклоняването) на трафика от сесия може да бъде опасно, когато например потребителите посещават Фейсбук чрез http. При хайджакинг на сесия, хакерът „отмъква” бисквитката на браузъра, която се използва за установяване идентичността на потребителя и я използва, за да достъпи профила на жертвата.

5. Сайджакинг

Sidejacking е друг популярен метод за разбиване на Фейсбук профил. Това е процес на отнемане на достъпа до уебсайт, предимно извършван чрез кражба при безжична мрежа.

Firesheep се използва за сайджакинг атаки и действа, когато атакуващият и жертвата са свързани в една и съща безжична мрежа.

6. Хакване през мобилен телефон

Милиони потребители влизат във Фейсбук чрез мобилните си телефони. Ако хакерите успеят да получат свободен достъп до телефона, тогава е твърде вероятно да получат и безпрепятствен достъп и до Фейсбук профила. Съществуват множество програми за мобилни телефони, тип шпиониращ софтуеър, чрез които може да бъде проследен всеки един апарат.

Как да се предпазим:

– Потвърждаване на мобилен номер.
По този начин, дори да забравите своята парола, Фейсбук ще Ви изпрати нова, чрез SMS.

– Код генератор за Андроид
За притежаващите Андроид телефони, е възможна опцията за настройка на допълнително ниво на сигурност, чрез въвеждане на генериран цифров код, всеки път при влизане в мобилната версия на Фейсбук приложението.

7. Хакване през USB

Ако нападателят има физически достъп до компютъра ви, може да постави флашка с предварително инсталирана на нея програма за извличане на запаметени в браузъра пароли.

Как да се предпазим:

– Не оставяйте вашия лаптоп без надзор
– Инсталирайте програма, с която вашият компютър да не позволява приемането на непознати външни устройства.

8. Атака тип „човек по средата”

Ако жертвата и нападателят са на една и съща локална мрежа, хакерът може да се „намести” между клиента и сървъра, или да започне да действа като основна страна в комуникацията, прихващайки целия трафик.

Атакуващият тайно препредава вероятно променена информация между две страни, които смятат че директно комуникират помежду си.

9. Ботнет или ботмрежи

Обикновено не се използват за разбиване на Фейсбук профили, заради високите разходи по настройката им.
Ботнет мрежите са съвкупност от компрометирани (заразени) компютри.

10. DNS Spoofing

Ако жертвата и атакуващият са в една и съща мрежа, атакуващия може да използва DNS Spoofing, за да смени оригиналната facebook.com страница със своя фалшива такава и по този начин да установи контрол върху Фейсбук профила на жертвата.

На следващата картинка, може да намерите ценна информация как да се предпазите от подобни атаки, като направите профила си допълнително защитен.(Виж в по-голям размер ТУК)

facebook_protect2

Изграждането на прости навици, като това да не запазвате пароли във вашия браузър и да увеличите броя на символите в паролата, могат да направят достатъчно сигурен вашия профил.

Още една интересна информация и инфографика по темата вижте тук: The Most Important Ways to Protect Your Privacy on Facebook [Infographic]

За да не станете поредната жертва на Фейсбук хакерството, от съществено значение е да предприемете някои от гореописаните действия сега, за да не се превърнете неусетно в следваща цифра в една изключително неприятна глобална статистика.

Източник: Превод от SocialMediaToday, Source:toptenselect.com

8 thoughts on “Как се хаква Фейсбук профил и как да се предпазим

  • От торент тракерите изтеглете и инсталирайте програмата Facebook Password Decryptor. С нейна помощ ще може да видите това което стои зад звездичките. Това не е хакерска, а помощна програма за възтановяване на забравени пароли, с която се работи изключително лесно.

 1. Как да си вляза в фейсбука..Забравила съм си парола иимайла и нищо не става да си вляза..Help me

  • Ако сте избрали приятели, които да са ви „надежден контакт” (по времето когато сте имали контрол над профила си), може да получите от тях специален код за възстановяване със специален URL адрес, който можете да използвате, за да се върнете в профила си.
   Повече информация как става това може да видите тук:
   https://bg-bg.facebook.com/help/213343062033160

   използване на функцията надеждни контакти във Фейсбук

 2. Аз си забравих паролата по мейла ми пращаха код но не се получи и така няколко пъти и сега не ми позволява да въвеждам каквото и да в и успявам да вляза в профила си а ми в нужен колко време ще съм блокирана и как да опитам да си вляза

  • Може да се свържете с Българската Асоциация по Киберсигурност – 0892444255

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *