21 фев.

Какви реклами харесват и запомнят потребителите?

каква реклами помнят потребителите

Интересни факти за отношението на американските потребители към рекламата

Кои са най-запомнящите се реклами?
Това са най-вероятно тези които ни карат да.. се смеем!

Едно ново изследване на Clutch сред американски потребители разкрива, че 53% от тях е по-вероятно да запомнят една реклама, ако тя е смешна.

Забавните реклами са по-запомнящи се.

Проучването на Clutch разглежда какъв тип реклама предпочитат да виждат потребителите по телевизията, онлайн, в социалните мрежи и в печатните издания. Оказва се, че рекламите получили най-много отзиви са тези които стимулират нашето желание да се храним и да се смеем и са в медия, широко разпространена и достъпна в почти всички домакинства – телевизията.

Въпреки че телевизията все още е най-популярното място за реклами, мобилната и онлайн реклама бързо завземат територии – като при това са и много по-евтини. За малките фирми това означава, че е много по-лесно да си позволят дигитални маркетингови кампании, включително мобилни, уеб базирани и в социалните мрежи.
Ключът е в създаването на реклами, които привличат аудитория.

Kristen Herhold, разработчик на съдържание и маркетинг експерт в Clutch, казва в доклада: „Рекламите въздействат върху емоциите и сетивата на потребителите … Ако е направена правилно, една реклама може успешно да се хареса на целевата аудитория, което от своя страна да доведе до една покупка и още много в бъдеще, превръщайки дългосрочно потребителите в доволни клиенти.“

Проучването е било проведено от Clutch с участието на 1 030 потребители в САЩ. Те са били анкетирани с въпроси относно това което прави една реклама запомняща се, нейната тематика и платформата чрез която са я видяли.

Основните изводи:

Преобладаваща част от потребителите 58% са отговорили, че предпочитат телевизионната реклама пред всякакъв друг тип реклама.
Онлайн реклама са предпочели 13%
Реклама в социалните мрежи 11%
Реклама в печатни издания 11%

реклама източници

Обобщени, подробностите от изследването са:

1. По-голямата част от потребителите (58%) предпочитат телевизионни реклами пред реклами в други платформи

2. Повечето потребители предпочитат Facebook (36%) спрямо други форми на дигитална реклама

3. Около 80% от потребителите предпочитат реклами за храни и напитки / ресторанти в сравнение с други категории

4. Мъжете имат по-голяма вероятност да се радват на реклами свързани с технологии (49%) и спорт (49%), докато жените се радват на мода и красота (69%), както и на реклами за пътуване и свободно време (54%)

5. Потребителите предпочитат реклами, които ги карат да се смеят; повече от половината (53%) казват, че си спомнят и са харесали реклама, ако е била забавна

6. Потребителите предпочитат реклами от марки, които познават и на които имат доверие (51%)

7. Потребителите не харесват реклами, от които не са научили нищо за продуктите (51%) или в тях е нямало връзка с продуктите или услугите (48%)

При дигиталната реклама Фейсбук е предпочитан от 36% от анкетираните, следван от банерна реклама 21%, различни видео формати 19% и Google с 9%.

типове дигитална реклама

Потребителите предпочитат телевизионните реклами, защото съчетават видео и аудио елементи.

„Комбинацията от видео и аудио в добавка към съобщението е силна възможност“, казва Роб Албертсън, управляващ директор маркетинг на Bandwidth, агенция с клиенти като Allstate, Gore-Tex и GrubHub. – Получавате много по-голям шанс да осъществите връзка.

Телевизионните реклами дават шанс за свързване с потребителите, защото вдъхват живот на продуктите.

По отношение на тематиката, респондентите са посочили реклами за храна, напитки и ресторанти с 80%.
След тях се нареждат с модна, здравна и козметична тематика 49%
Пътувания и пътешествия с 48%, спорт и развлечение с 37% и технологии с 36%.

Що се отнася до съдържанието, хуморът е бил ключов фактор за запаметяване на рекламите, 51% от анкетираните са заявили, че ако имат доверие в някой бранд и са запознати с него, предпочитат негови реклами.

Междувременно 46% от респондентите са заявили, че рекламите ги интересуват, ако показват нов интересен продукт, а 44% от анкетираните са казали, че релевантността и информативността са изключително важни техни характеристики.

Вижте още важни факти от изледването ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *