03 май

Какво да измерваме в Туитър

Измерване на показатели в Туитър

Базови показатели за измерване на резултати от маркетингови дейности в социалната мрежа Туитър

Представете си следната ситуация: вие сте онлайн маркетинг експерт в голяма компания и една от вашите стратегически задачи е да популяризирате в интернет и социалните мрежи продуктите и услугите на фирмата, за която работите. Един от каналите, който сте решили да използвате е Туитър. Създавате Туитър профил на бизнеса и започвате да поствате интересно съдържание.

Получавате много ретуити, кликвания и фокусирате вниманието на много хора върху туитовете си. Знаете, че вашият Туитър акаунт работи отлично за бранда, но… не може да се обосновете, как точно се случва това 🙁

Ако ви е трудно да обясните ползата от Туитър на вашите шефове, най-вероятно не измервате резултатите добре (или въобще не ги измервате).

Звучи ли ви познато? Не? Тогава тази статия не е за вас, вие най-вероятно познавате социалните метрики отлично и разбирате в дълбочина тяхното огромно значение за дейността на вашата компания.

Ако обаче, се чувствате неуверен в своите аргументи, относно резултатите от вашите усилия в социалните мрежи и искате да разберете какво работи и какво не, когато става въпрос за всичко което туитвате, ще трябва да си поставите цели. И съответно да определите показателите, които ще измервате, за да видите колко близо сте до постигането им.

По-долу може да разгледате кратък списък с нещата, които може да измервате лесно и без разход на финансов ресурс в социалната мрежа Туитър и какво ви показва всяко едно от тях за вашия напредък, както и как да ги използвате като полезен ориентир за своето развитие:

Туитър показатели за маркетинг резултати

1. Развитие и стойности за растеж на Туитър акаунта: колко нови фолъри получавате на ден/седмица/месец– полезно за измерване показателя популярност на фирмата/бранда.

2. Ретуити – брой на ретуитите, които получава всеки отделен туит, показателно за рийч, популярност, социално взаимодействие с потребителите

3. Лайкове (харесвания) – които получава всеки отделен туит, показателно за това, колко е известен брандът, показва степента на социално взаимодействие и обвързване на вашата онлайн общност с продуктите и услугите на компанията

4. Отговори – кой отговаря, какво казва на/за бранда, показателно за популярност, социално взаимодействие с потребителите-клиенти и емоционалната връзка с тях

5. Меншъни (споменавания на бранда/компанията, чрез включване на хендъла в туит) – колко пъти е споменаван брандът в социалната мрежа от потребителите, показателно за популярност, социално взаимодействие с юзърите по отношение получаване на изключително стойностна информация за продуктите и услугите, чрез механизма на обратната връзка

6. Кликове на споделени линкове – брой кликания на споделено съдържание от уебсайта на фирмата в отделен туит – показателно за измерване и анализиране на трафика към сайта от социалните мрежи (социални сигнали)

7. Кликвания върху Туитър профила – показателно за популярност и степен на интерес и ангажираност от страна на потребителите в социалната мрежа

8.Кликвания върху хаштага, който е споделен в туита – показателно за популярност и провокиран интерес към дадена тематика.

Разбира се, това са основните, базови показатели, от които трябва да започне един по-задълбочен анализ, който да спомогне за по-добро разбиране нуждите на клиентите и по-ефективна комуникация с тях в социалната мрежа Туитър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *