22 апр.

Каква е разликата между инбаунд маркетинг и контент маркетинг

Инбаунд и Контент маркетинг разлики

(Текстът е превод от оригиналната статия, която може да намерите на уебсайта SocialMedia Today тук)

Автор: Bob Carver

Моята фирма CarverTC е компания, която се занимава с инбаунд маркетинг. Хората често питат: „Каква е разликата между инбаунд маркетинг и контент маркетинг? Вашият бизнес не се ли състои в това, да правите контент маркетинг (бел. пр. маркетинг чрез съдържание)?“ Да, всъщност правим маркетинг чрез съдържание, но термините инбаунд маркетинг и контент маркетинг не са взаимозаменяеми.

Контент маркетинга е част, компонент от инбаунд маркетинга. Инбаунд маркетинга представлява и е много повече от маркетинг на съдържанието.

Инбаунд маркетинга е набор от инструменти, технологии и процеси, които работят заедно за генериране на трафик към вашия уеб сайт – и от този трафик, получаване и оформяне на лийдове, които в крайна сметка евентуално ще се превърнат в клиенти. Казано по друг начин, инбаунд маркетинг е начинът, по който посредством вашия уебсайт, може да изкарвате и печелите пари. Според мен, инбаунд маркетинга е най-добрата и най-достъпна методология, която може да ви помогне постоянно да продавате продуктите и услугите си онлайн.

В тази статия (и придружаващите инфографики) ще посоча детайлно основните компоненти на инбаунд маркетинга, както ще посоча и защо са толкова важни и имате нужда от тях.

Какво е контент маркетинг, маркетинг чрез съдържание?

Различните маркетингови експерти влагат различен смисъл в понятието.

В най-широк смисъл контент маркетинга е маркетинг, който използва съдържание, за да популяризира (маркетира) продукти и услуги. Съдържанието е моделирано за онлайн употреба, под формата на блог постове, инфографики, видео и слайдове. Съдържанието може също да е офлайн, оформено и като книжни брошури и други печатни бланки (материали).

Когато повечето хора говорят за контент маркетинг, те имат предвид съдържание, което е създадено за онлайн употреба, за привличане на трафик за нуждите на маркетинга. Понякога се влага и малко по-широк смислов обхват и с понятието се обозначават различни материали за сваляне, като електронни бюлетини, брошури и електронни книги.

Много контент маркетинг агенции – също и нашата – работим по контент маркетингови проекти за наши клиенти. Ние създаваме качествено съдържание, което е SEO оптимизирано, таргетирано за целева фокус група, визуално привлекателно и предназначено за масово споделяне. Това съдържание впоследствие бива интегрирано в маркетинговия инбаунд процес.

За да се максимизира успеха от действията по привличане на посетители, превръщането на тези посетители в лийдове и придвижването им във фунията на продажбите, за да се превърнат в клиенти, съдържанието трябва да е част от по-големия инбаунд маркетинг процес. Съдържанието, само по себе си, може да генерира трафик, но не може да формира база данни лийдове (потенциални контакти), или да ги придвижи по кръговете на продажбената фуния пресявайки ги и в крайна сметка превръщайки ги в купуващи клиенти. Всичко това трябва да направи инбаунд маркетинга.

Какво е инбаунд маркетинг?

Ще го кажа отново- инбаунд маркетинга е мрежа или набор от инструменти, технологии и процеси, които работят заедно, за да се насочи трафик към сайта, да съберат лийдове и да се преобразуват тези лийдове в клиенти. Съдържанието е съществена част от всичкото това – вашето съдържание е това което носи трафик към вашия блог, страници и профили в социалните мрежи или други страници.

Разликата е в инструментите, технологиите и механизмите – за да работи добре инбаунд маркетинга се нуждае от много повече от съдържание. Нуждае се още от:

1. Събиране на контакти – събирането на контакти става чрез проследяване посетителите на уебсайта, както и чрез събиране на контактна информация от формите за контакт на сайта, както поотделно, така и от двете заедно.
2. Предоставяне на съдържание – чрез предоставяне на специализирано (обикновено безплатно) съдържание под формата на електронни книги, ръководства от типа „стъпка по стъпка” и дори талони за отстъпки, за да може да се събере контактна информация от съответните форми разположени на сайта.
3. Призиви за действие– изображения, бутони, дори интегрирани в публикациите, които посетителите могат да натиснат, за да получат една от тези оферти със специално съдържание.
4. Лендинг страници – добре оформени, добре организирани, SEO оптимизирани страници, към които да се препращат посетителите, които са кликнали върху бутоните с призиви за действие, така че да могат да научат повече важни подробности и детайли, както и да се запишат чрез абонамент да получават оферти с полезно съдържание.
5. Интеграция за управление на контактите – просто казано – място или по-точно среда, в която да се съхранява, достъпва и споделя лесно контактната информация, след като веднъж е получена и събрана.
6. Имейл маркетинг интеграция – съдържанието се използва за популяризиране и повишаване на осведомеността на посетителите относно офертите, но конвертиране на лийдовете в клиенти често се извършва чрез имейл. Интеграцията чрез имейл маркетинг е задължителна, за да можете да поддържате връзка с посетителите, които са се включили в офертите Ви, или са се абонирали за вашия блог. Тя ви позволява да поддържате връзка с тях и да ги придвижите надолу по продажбената фуния, като се надявате да ги превърнете в клиенти.
7. Маркетинг автоматизация – потвърждаването на мейл регистрация за бюлетин, както и връщането на персонализиран отговор са все неща, които поглъщат ценно време. Качествените автоматични мейл инструменти могат да позволят гладки онлайн мейл процеси и комуникация, както и изпращане на персонализирани мейли през готови шаблони, като всичко това допринася за по-голяма ефективност на маркетинговите и продажбени екипи в тяхната работа по запазване ангажираността на потребителите и тяхното придвижване по продажбената фуния.
8. Социално споделяне – това няма нужда от допълнително обяснение, ако публикувате съдържание, то вие се нуждаете от инструменти, които да ви помогнат да го качите в социалните си канали в точното време и към точната аудитория.

Разлика между инбаунд процес и резултати:
Inbound маркетинг инфографика

Стъпките в инфографиката не са напълно детайлно описани – количеството време и работа, което отнема всяка една от тях, варират в зависимост от различни фактори. Това, което е важно да се разбере, е че въпреки че е комплексен и изисква много усилия, инбаунд маркетинга си заслужава, заради резултатите. Следващата инфографика показва ясно защо:

Inbound резултати инфографика

Инбаунд процеса помага сам по себе си да се постигне успех. Чрез употребата на точните ключови думи, които използват при търсене целевите за вашия бизнес лица, вашият бранд ще се класира по-добре за тези ключови думи. По този начин повече хора, които ще търсят подобни на вашите продукти и услуги, ще намерят полезното ви съдържание и ще откликнат на съдържанието на офертите Ви.

Автоматизираните инбаунд маркетингови инструменти и технологии могат да помогнат за осъществяване на бързи и адекватни действия във връзка с процесите за осигуряване на лийдове. Те могат също така да автоматизира прости, но отнемащи много време задачи за оформяне и предаване по-нататък, които трябва да се извършват в горната част на продажбената фуния.

Това осигурява на вашите продавачи повече време да превърнат потенциалните възможности за продажби в реални такива в дъното на фунията.

В заключение:

Съдържанието е ключово за инбаунд маркетинговия процес, но само по себе си, то не може да донесе трафик, да обхване лийдове, да превърне тези лийдове в клиенти по начина, по който го прави инбаунд маркетинга.

В крайна сметка целта ви е да насочите посетителите към сайта си, да ги преобразувате в потенциални клиенти и да превърнете някои от тях в реални клиенти. Инбаунд маркетинга осигурява повторяем процес, който генерира последователни резултати, докато инбаунд маркетинговите инструменти и технологии улесняват стъпките в процеса и помагат на вашия дигитален маркетингов екип да спести време и да направи всичко още и още по-добре.

Още интересни теми за Inbound marketing: Всичко, което трябва да знаете, за Inbound Marketing

и тук:

Какво е инбаунд маркетинг?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *