04 ное.

Как влияят коментарите на потребители в сайта ви и някои маркетингови тактики

Коментари на потребители

Коментари от читатели, като част от автентично онлайн съдържание генерирано от потребителите. (User generated content)

Независимо дали имате корпоративен блог или поддържате блог секция във фирмения си сайт (също и онлайн магазин), коментарите на интернет читателите ви (под статиите) са важен показател за измерване ефективността на създаденото съдържание и вашата онлайн маркетинг стратегия.

Колкото повече коментари успеете да предизвикате, толкова по-успешна е вашата мисия за привличане на внимание и толкова по-ефективно сте ангажирали онлайн аудиторията си.

Коментарите от читатели във вашия корпоративен бизнес уебсайт (или блог секция в онлайн магазин), могат да се разглеждат в 2 аспекта:

– от гледна точка на SEO оптимизация (оптимизация на съдържание за търсещите машини)
– от гледна точка на възможностите за прилагане на онлайн маркетинг тактики, които да водят към последващи продажби.

Коментарите под публикации в уебсайта от гледна точка на SEO полезност отдавна предизвикват дискусии.

Тези които казват, че имат значение посочват, че чрез своите коментари, потребителите:
1. Създават още автентично съдържание на сайта, което търсачките харесват и индексират
2. Създават допълнително релевантни ключови думи и ключови фрази, по които може да бъде открито съдържанието на блога (или блог секцията) и спомат за образуването на т.н. семантично ядро, или смисловата тематична сфера на вашето съдържание.
3. Помагат за обновяване на съдържанието на сайта, което води до по-голям авторитет

Други са на мнение, че потребителските коментари по-скоро вредят на SEO, заради невъзможността да бъде контролирана наситеността от ключови думи и ключови фрази.
Също така отбелязват и реалната опасност от получаване на големи количества вреден спам и поставяне на опасни линкове.

коментари в блог

Коментарите обикновено са:
Текстови:
1. Под формата на отзиви за:
– ползван продукт или услуга – маркират важни и полезни характеристики и параметри
– качеството
– цената или съотношението качество/цена
2. Коментар за професионалното ниво на съдържането –
– проявена професионална компетентност, ниво на експертиза в написаното
– полза от написаното – практическа или теоретична
3. Различни въпроси провокирани от теми засегнати в публикацията
4. Обобщаващи лични мнения и субективни оценки

Визуални:

1. Снимки
2. Видео клипове
3. Други изображения и картинки
4. Емотикони

Линкове придружени с кратък текст към:

– други подобни статии, но с различни и/или противоположни мнения, твърдения, тези
– допълващи, с още подробна информация по темата
– към публикации потвърждаващи написаното

Какво значение обаче има наличието на коментари от маркетингова гледна точка? – Потребителските коментари като инструмент за онлайн маркетинг:

1. Наличието на спонтанни коментари е вашата гаранция, че статията е предизвикала интерес.
2. Най-вероятно авторът е уцелил важни, интересни за читателите теми и са засегнати решения на техни проблеми. Те могат да станат база за бъдещи още по-конкретни статии, които да наблегнат на подробно изясняване на коментираните детайли – тези, които най-много интересуват читателите.

„Ако активирате коментарите на вашия бизнес блог, може да обсъждате лесно различни теми и да получавате директно ценна обратна връзка. Това може да ви разкрие много за вашата клиентска общност. И не само това. Показвате на аудиторията си, че се интересувате от взаимодействие с нея, което ще увеличи лоялността към вашата компания, фирма, бранд и ще ви помогне да задълбочите бизнес отношенията по приятен и полезен начин.”

Ако сайтът например, предоставя експертни консултации, някои потребители ще се опитат да използват възможността чрез въпроси да осъществят безплатна консултация, отправяйки питания към автора, под формата на коментар 🙂
Трябва ли да се отговаря, ако да – как и защо трябва да се отговаря?

Добре е, да отговаряте своевременно на тези коментари, защото са възможни следните ползи:
1. Ако е доволен от отговора, питащият може да разкаже за своето преживяване, като сподели публично с други онлайн потребители, свои приятели.
2. Да стане постоянен клиент в близко бъдеще, където вече да заплаща използваните експертни услуги.
3. Съдържанието на диалога (под формата на хронологично подредено съдържание) става публично видимо за бъдеща онлайн аудиторията, която попада „случайно” на сайта. Компетентните и своевременни отговори стоят солидно и убедително и влияят позитивно за изграждане на силна мотивация при обмислянето на бъдещи решения за покупка.
4. Освен всичко друго, се създава богато и напълно безплатно оригинално съдържание за сайта.
Как да се действа, какви тактически маркетингови прийоми да се използват:

1. Първите отговори може да са малко по-подробни, за да се натрупа достатъчен обем специфично съдържание, което още повече да ангажира и бъдещите онлайн читатели. Ако се получи диалог е най-добрата възможна ситуация; в края на дискусията разговорът се пренасочва към лична онлайн кореспонденция, отговаря се по-кратко и се свързвате по мейл (!) за предоставяне на допълнителни детайли.
2. Дискусията може да се анонсира, чрез специален пост в социалните мрежи, например чрез пост във Фейсбук или туит в Туитър, откъдето приятели и познати също да могат да се включат като коментатори. Ако само отговорят под самия пост или туит в конкретната социална мрежа, ги помолете да направят коментар или да оставят отзив или мнение и в сайта.
3. Можете да организирате бонус инициативи, с които да възнаградите усилията на по-активните потребители и да стимулирате да публикуват по-често срещу преференциални условия от вашите продукти/ услуги (напр. отстъпки)

Винаги помага, ако имате реални коментари, а не спам на сайта си!

Ако коментарите ви на сайта са позволени, то трябва да сте подготвени и да очаквате интересуващите се да проявят желание да коментират. Правейки това, чрез всичко което напишат, те сами ще добавя стойност (посредством въпроси, мнения, хумор и забавни бележки) и след това ще помогнат на вашия сайт, да се превърне в ценен информационен ресурс по дадена тема. По този начин повече хора ще го добавят към запазените си любими онлайн места и ще се връщат периодично към него за още нова информация. Най-желаното действие е да се абонират за мейл бюлетина ви. Също е възможно да им подскажете възможност, да поискат да се информират за ваши нови публикации, като получават пуш-нотификации в своя браузър например, за които обаче се изискват съответните технически решения на сайта (ако е WordPress може да ги добавите с плъгина PushCrew

Обобщено, предимствата на генерирано от потребителите съдържание във вид на коментари са:

1. Онлайн читателите могат да добавят на вашия сайт ценна информация във вид на богато и разнообразно собствено създадено и интерпретирано от тях съдържание под формата на лични снимки и видео, направени най-често с мобилните им телефони.

2. Посетителите на сайта ще са склонни да споделят мисли само по теми и въпроси, които всъщност най-много ги интересуват – с това те ще извършат своеобразен естествен подбор на важните теми за вашата таргет общност. Естествено, никой не би си правил труда да говори за нещо, което му е безразлично. Чрез тази обратна връзка те ще ви насочват безпогрешно към точното бъдещо съдържание, което да създавате, за да получавате непрекъснато тяхното внимание и в бъдеще.

3. Откровеност – в голямата си част, коментарите са пределно честни и откровени, тъй като коментиращите не търсят и не очакват каквато и да е материална изгода.

4. Отзиви – дават на фирмите ценна обратна връзка за функционирането на даден продукт или ползата от получена услуга.

5. Доброволно предоставено безплатно актуално съдържание.

6. Всеки и навсякъде може да коментира чрез своя телефон или таблет

7. Коментарите могат лесно и бързо да се пренасят и прехвърлят от и към социалните мрежи – Фейсбук, Туитър и Инстаграм

8. В някои от коментарите могат да се крият чудесни идеи, подходящи за реализиране от вашия бизнес 🙂

9. Чрез някои коментари, вашите читатели могат да научат нови неща от други коментиращи потребители, което ще утвърди вашият сайт, като ценен източник на информация в съответната област и професионален бранш.

Вижте още: КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕГАТИВНИ КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *