12 окт.

Маркетинг скандал или гениален козметичен PR

маркетинг и козметика

*Публикацията е изцяло съставена и препечатана от постове на @zaetta в Туитър.
Публикуваме ги тук с любезното съгласие на авторката 🙂


В другите новини: Създателят на козметичната комания DECIEM откача и рязко затваря магазините си, като обвинява в криминална дейност: собствените си служители, хотелски вериги, козметични концерни, модни дизайнери, порно продуценти (?), H&M (?), Брад Пит, Джордж Клуни…(?!!)

Случилото се е интересно по две причини: 1. Козметичният стартъп имаше забележителен успех за крехката си възраст – няма и 5 години, а до момента има над 300 млн в продажби и успя да поразтърси пренаселения beauty пазар 2. Наблюдаваме burnout, завършил с тежък параноиден епизод.

Малко история: канадската компания управлява няколко бранда, най-известен от които е The Ordinary. Концепцията им е да продават уж чистите активни съставки, съдържащи се в продуктите за грижа за кожата, на извънредно ниски цени и в семпли стъклени опаковки.

Направиха нещо, за което си мечтае всяка козметична компания – добавиха още продукти в ежедневния режим. Отворете кой да е козметичен форум и ще видите как (предимно) жени от цял свят говорят за съвместимостта на пептиди с киселини, ретиноиди и PH тестове.

Обикновената химия почва да звучи все по-секси. Клиентите им умират от кеф да се правят на спецове и да смесват всяка вечер с капкомер нианциамид и хиалуронова киселина например, които да нанесат внимателно преди серума и крема си за лице (да, и аз имам, забавно е).

Маркетингът им е почти изцяло изграден на инфлуенсъри и добър PR и макар че е насочен предимно към млади жени, имат успех във всяка възрастова група. Когато продуктите им стават култови, без да са масови, Estee Lauder купуват 28% дял от DECIEM.

През февруари създателят им и CEO Brandon Truaxe почва да дава първите признаци на прегаряне. Уволнява доста народ, включително social media екипа си и сам почва да води Instagram профила на компанията. През него уволнява още хора, пуска странни снимки, изобщо, драма.

Бизнесът обаче си върви, отварят нови магазини по света (миналия месец отвориха нов в Лондон), народът си купува формули, молекули и прочее глупости за по 5 лири.

И така до онзи ден, в който човекът пуска видео и в текста обвинява всичко живо в конспирация, престъпления и измами и обявява, че затварят магазините си веднага.

https://www.instagram.com/p/Boq-xCIA5fx/

Не е необичайно прегарянето да кулминира в параноидни кризи, особено ако човек има такива наклонности. Обаче нещата стават по-тъжни заради мигновената публичност. Същият човек, създал мултимилионен бизнес забележително бързо, още по-бързо може да го унищожи.

За да завърша по-весело: чудесата на интернет водят до там, че сега има хиляди хора в конспиративни групи, които смятат, че той е новият Нео, а сайта на компанията, който в момента е просто страница с червен фон, символизирал червеното хапче от Матрицата 🙂

Още по темата: тук (www.refinery29.com)
и тук (www.elle.com)

на български: www.viewsofia.com

както и развитие по случая от последните часове:

https://twitter.com/zaetta/status/1050477356979228672


https://twitter.com/zaetta/status/1050477372401733632

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *