05 фев.

Онлайн маркетинг за ресторанти – 5 стратегически съвета

Как да използваме маркетинг в социалните мрежи, за да популяризираме нашия ресторант?

Онлайн маркетинг за ресторанти

Храната е нещо важно, което хората харесват и често обсъждат помежду си. Особено в социалните мрежи. Ако вие продавате храна, или вашият бизнес е свързан с хранителни продукти, примерно имате малък ресторант, практически всички хора в квартала или града са ваши потенциални клиенти. Пред вас изниква въпросът: как да ги накарате да говорят за вкусните неща, които той предлага? Можете да направите това, като приложите на практика следните 5 съвета, подсказващи как ефективно да ангажирате своята аудитория в социалните мрежи и да достигнете до нови клиенти, нетърпеливи да опитат апетитното пиле Кордон бльо приготвено от вашия първокласен готвач, чудесните пролетни коктейли, или каквото и да друго, което се сервира в уютната атмосфера на вашето заведение:

1. В социалните си бизнес профили публикувайте редовно снимки на вашите вкусни ястия, блюда с лакомства, съблазнителни гозби и изкушаващи десерти.

Тъй като са изключително специализирани в бизнеса с храни и ястия, ресторантите притежават най-мощно въздействащите образи в социалните мрежи. Както е добре известно, снимките и видеото се явяват отличен повод за провокиране на разговори в социалните медии. Максимизирайте ефекта от това естествено предимство и създайте интересно и увлекално съдържание под формата на история, около и по повод впечатляващите изображения. Разкажете я образно и цветно на вашите фенове и последователи. Сайтове като Pinterest, Instagram и Tumblr са най-подходящите социални мрежи за споделяне на неустоимите продукти на ресторантите.

Онлайн маркетинг в ресторантьорството

Споделянето на съдържание в тях обаче не трябва да е хаотично и спонтанно, а добре обмислено и внимателно планирано. Периодично пускайте и статуси с интересни рецепти. Опитайте се да накарате вашата общност от приятели в социалните мрежи да ви изпратят свои рецепти, по които приготвят различни ястия и да ви разкажат от къде и от кого са ги научили, какви са местните традициите в приготвянето им. По най-интересните от тях пригответе вкусни кулинарни изкушения, включете ги в менюто си и информирайте хората си за това, чрез статуси с качествени снимки в социалните ви профили. Отбележете (тагвайте) авторите, като така ще им дадете възможност да споделят вашето съдържание и да се похвалят онлайн пред своите приятели и познати.

2. Изградете подходящия облик на вашия бизнес социален профил, за да привлечете точните клиенти.

Тонът на съдържанието, характера на вашето взаимодействие, както и цялостния подход на комуникация ще зависи от естеството на бизнеса ви.

ресторанти и социални мрежи

Ако например, притежавате гурме ресторант в София и искате да привлечете изискана клиентела, ще е добър вариант да споделяте материали от най-добрите експерт-кулинари и сомелиери в света. Ако пък имате крайпътно ресторантче, което очаква пътешественици от различни места, които са уморени и гладни, пестеливи и много придирчиви е добър подход да наблегнете на съотношението качество/цена на вашите продукти.

3. Препоръките са изключително важни в ресторантьорския бизнес.

Създайте си план, как може да получите мнения и препоръки за вашия ресторант в социалните мрежи. Проверете местните общости от блогъри пишещи за храни и лидерите на мнение в местните онлайн издания. Поканете някои от тях на приятелска вечеря и после ги помолете да споделят впечатленията си от храната и обслужването в своите електронни медии. Това представлява чудесен начин, да се сдобиете и с качествени линкове от техните добри и авторитетни, тематично обвързани сайтове. И докато, позитивните отзиви в Google Plus, Foursquare, TripAdvisor са чудесни за реномето на бизнеса, то недоразуменията и негативните коментари в социалните мрежи трябва да бъдат отразени навреме с адекватна ответна реакция и сведени до минимум с аргументирани и изчистени доводи. Клиентите оценяват искреността от страна на бизнеса и му гласуват повече доверие.

4. Провокирайте обществен интерес.

Накарайте хората да разберат за вашия чудесен ресторант и да са убедени, че си заслужава той да бъде посетен. Насърчавайте ги в социалните мрежи, чрез игри с награди и безплатни промоции. Как може да се включат и да участват? Като се регистрират за вашия мейл бюлетин или като ви последват в туитър, например. Проведете конкурс за най-интересна рецепта на вашата Фейсбук страница, където победителят получава специална награда, постоянна клиентска отстъпка или пък еднократно – безплатна вечеря с приятели за определена сума.рецепта в социалните мрежи
Мислете креативно, по какъв начин можете да предложите определени отстъпки и ги промотирайте активно, примерно давайте по едно безплатно ястие на всеки три поръчани, големи намаления за първите клиенти или за определен период през деня, безплатни безалкохолни напитки за няколко деца, придружени от двама възрастни и т.н. Безплатна кифличка със сутрешното кафе например, може да ви спечели репутацията на приятно място, откъдето да стартира работния ден.

5. Работете последователно, за да увеличавате вашите фенове и приятели в социалните мрежи

Доказано успешни са платените реклами на вашето заведение в Google и Facebook. Чрез тях може да събирате данни за ваши бъдещи клиенти. В замяна на включени в менюто отстъпки за различни дребни неща, също може да получите имейл адресите и телефоните на вашите клиенти, които после да използвате, за да ги информирате за бъдещи оферти и промоции. Отделете време да проучите отделните вкусове и любими ястия на вашите фенове и последователи в социалните мрежи, като публикувате различни анкети с награди за тези от тях, които се включат и отговорят на зададените въпроси. Ако разберете, че има много любители, примерно на телешки пепър стек, може да определите ден от седмицата, в който да предлагате различни ястия с телешки пепър стек с определена отстъпка.
Чудесна идея е да отделите специално внимание на диетичното, или да акцентирате на здравословното хранене, като предложите специални блюда, които комбинират в себе си доказано здравословни храни. Темата е изключително актуална в наши дни и с огромен потенциал за разговори с клиентите в социалните мрежи.

Докато формулирате стратегията си в социалните медии, не изпускайте от фокус целта си за разширяване на бизнеса – да привлечете още клиентела за вашият ресторант. Чрез вашите усилия във социалните мрежи, мислете за създаването на аудитория от хора, които живеят и работят, както във вашия квартал и в съседство, така и в по-отдалечени райони и места.

2 thoughts on “Онлайн маркетинг за ресторанти – 5 стратегически съвета

  1. Много полезно и същевременно интересно четиво! Поздравления за статията Ви! Определено ще помогне на хората, които изграждат имиджа на ресторант в социалните мрежи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *