06 сеп.

Онлайн маркетинг чрез имейл бюлетин и социални мрежи

Имейл бюлетин

Какво представляват имейл бюлетините?(Newsletter)

Най-общо, това са имейл съобщения, които дават информация за продукти и услуги на дадена компания.

Според целта им, могат да се обособят 4 вида имейл бюлетини:

Имейл бюлетин промоция

– Промоционални – най-често се използват за промоция на нов продукт или услуга и са полезна опция за разпространение на специални оферти
– Образователни – те помагат на потребителите да разберат, как могат да разрешат даден проблем, чрез използване на продукта или услугата и/или обясняват (предвиждат) нови начини (възможности) за използване на продукта.
– Лоялни– специални, обширни имейл бюлетини, които са предназначени за специфична група (аудитория) от лоялни клиенти. Целта им е да утвърдят доверието на лоялните клиенти в бранда.

– Информативни – те са къси като съдържание и най-често включват кратки новини, информация и снимки или други изображения на седмични събития, вътренофирмени събития или др. подобни

Защо имейл бюлетините са ефективен начин за маркетинг? :

– Все още голяма част от онлайн потребителите комуникират с компаниите чрез имейл. 93% процента от онлайн потребителите използват имейл за връзка с даден бранд.
– 64% предпочитат промоционални имейли, отколкото реклама в социалните мрежи
– 45% от получателите на имейл бюлетини са купили поне 1 продукт в рамките на една година, благодарение на маркетингова имейл кампания
– Клиенти, които са купили продукти, за които са получили информация чрез имейл бюлетин, харчат 138% повече, в сравнение с тези, които не са получавали имейл бюлетини.

Защо и за какво да използваме имейл бюлетин кампании в маркетинговата си стратегия:

– За да достигнете до максимален брой потребители.

Имейл и социални мрежи
Различните потребители на компанията присъстват на различни онлайн места, едни предпочитат да търсят и да намират информация в социалните мрежи- Фейсбук, Туитър, Гугъл плюс, Инстаграм, Пинтерест, Тъмблър и т.н. Други харесват да получават имейл бюлетини. За да може да покриете целевата си група максимално е препоръчително да се насочат посланията в повече посоки, като се комбинират всички канали. Примерно, имейл бюлетина може да бъде анонсиран на уеб страницата, а след това и на Фейсбук страницата, както и с кратко съобщение в Туитър и Гугъл плюс. Така има по-голяма вероятност да обхванете всички възможни клиенти.

– За да може потенциалните клиенти да станат реални такива.

Имейл бюлетините са ефективен подход за изграждане на стабилни отношения с потенциални клиенти. В дългосрочен аспект дават възможност да ги превърнете в постоянни и лоялни клиенти.

– Тъй като са се абонирали за вашия имейл бюлетин е очевидно че тези онлайн потребители се интересуват от вашите продукти и услуги.

За да сте сигурни, че е ефективна вашата маркетингова кампания чрез имейл бюлетини, трябва да поддържате връзка с вашите потенциални клиенти, чрез завладяваща и интересна комуникация с тях споделяйки винаги полезно съдържание.

– За обслужване и сервиз за клиента

Покупката на ваш продукт е само първата стъпка в процеса на изграждане на общност от лоялни клиенти. Имейл бюлетинът е инструмент, който позволява да осъществите тази цел, като поддържате редовни, регулярни отношения по обслужване и решаване на текущи проблеми на клиентите.

– Споделяне в социалните мрежи

– снимки, статии, съобщения за събития и т.н, имейл бюлетинът трябва да обхваща всички тези неща. Периодично, но умерено насищане с интересно и споделяемо съдържание.

– За максимален SEO ефект

Всеки път, когато качвате определено съдържание на своя сайт и генерирате трафик към него увеличавате шансовете на своята компания, да бъде намерена от търсачките и вашето съдържание да бъде поднесено първо на тези, които търсят услуги и продукти като вашите.

– Списъци с определени видове клиенти.

Не целият ваш асортимент от продукти и услуги са подходящи за всички ваши клиенти. За това е по-целесъобразно, клиентите да бъдат обособени в отделни списъци, към които да бъдат насочени конкретни имейл бюлетини или да бъдат създадени специфични имейл бюлетин кампании за всяко отделна таргет група.

– Ремаркетинг

Насочване на имейл бюлетини към клиенти, които са се отказали на някакъв етап от процеса на покупката. Твърде често клиентите се отказват на една стъпка от покупка в сайта на компанията и изоставят онлайн количките си с покупки. Може да се постигне значителен ефект и ръст в конверсията, ако им изпратите имейл, след тяхното напускане на сайта. Разбира се не е удачно да изпратите имейл на клиент, който е напуснал страницата или онлайн магазина твърде скоро (примерно преди 1 минута),тъй като така със сигурност ще предизвикате раздразнение и категоричен отказ от каквато и да е покупка. Целта е да се таргетират клиентите, които почти са завършили процеса на покупка, но са се отказали точно преди плащане. В този случай един имейл с 10% отстъпка би свършил чудесна работа.

Ето 2 примера за такава комуникация от практиката на онлайн магазин за доставка на цветя:

Имейл оферта отстъпка при изоставена онлайн количка

Имейл оферти за отстъпка с цел завършване на онлайн покупка при изоставени онлайн колички (Пример 1)

 

Имейл оферта за отстъпка за завършване на онлайн покупка

Имейл оферти за отстъпка с цел завършване на онлайн покупка при изоставени онлайн колички (Пример 2)

Как да генерираме висококачествени контакти на потенциални клиенти (генериране на лийдове) за онлайн маркетинг чрез имейл бюлетин?:

На първо място трябва сме сигурни че няма някакви правни пречки, които да не позволяват събирането на контакти на потенциални клиенти. Те трябва да бъдат коректно осведомени, за какво ще бъде използван техния имейл.

Имейл бюлетин абонаментна форма

1. Чрез форма за абонамент за имейл бюлетина.

Най-лесният и най-използван начин е поставянето на формата приканваща за абониране към имейл бюлетина на уеб сайта или във Фейсбук страницата на компанията или в другите социални мрежи. Ако искате да увеличите качество на приканващата форма за имейл бюлетина, тя трябва да изглежда визуално привлекателна и функционално опростена. Ако притежавате примерно онлайн магазин изграден върху платформата WordPress, може да конфигурирате своя абонаментен формуляр посредством плъгин. Най-разпространените тулове за управление на лийдове за имейл бюлетини са MailChimp, Mad Mimi, Elite Email

2. Може да генерирате лийдове чрез атрактивно и качествено собствено съдържание.

Много брандове използват съдържание, което те самите създават, за да събират контакти на потенциални клиенти. То би могло да бъде: електронни книги, инфографики, подкасти или записани видео уебинари. Всички те са източници на специфични познания в дадена област и показват експертизата на бранда по дадена тема. Размяната им за данни на клиенти е интелигентен начин за събиране на имейли на потенциални клиенти.

3. Чрез специални оферти по имейла.

Специалните предложения са силен стимул, който може да накара потенциалните клиенти да се абонират за имейл бюлетина на компанията. Голяма част от клиентите не искат да получават имейли заради страх от прекалено много спам или вируси. Специалните или промоционални оферти са този мотив, който може да ги накара да преодолеят това притеснение, в името на изгодно предложение по имейла.
Селфи конкурс

4. Чрез Фейсбук Викторини, Фейсбук игри и приложения, Фейсбук конкурси и състезания, за да съберете имейлите на потенциалните клиенти.

Това е един доста по-бърз начин. Тези кампании вече са задължителен елемент от всяка една маркетингова стратегия в социалните мрежи. Те са лесни за създаване и оформяне като дизайн в рамките на няколко часа. По този начин провокирате вашите клиенти да бъдат активни участници на вашата Фейсбук страница, докато се забавляват. Най-ценното е, че по този начин може да бъде създадена голяма база данни с висококачествени лийдове. При този вид комуникация се изисква от клиентите да предоставят своя имейл, във връзка с това да бъдат контактнати от администратора на страницата, ако бъдат избрани за победители. Дори малки компании с ограничени маркетингови бюджети могат да използват тази стратегия за набиране на данни. Пример за вирална кампания в социалните мрежи може да бъде фото конкурс за най-добро селфи, снимки на деца, или домашни любимци.Фейсбук фото конкурс Ако има възможност за спечелване на награда потребителите ще споделят своите снимки, за да съберат повече гласове и да спечелят конкурса. Те ще предоставят и своите имейли с желание, за да могат да бъдат потърсени за наградата. Всички потребители, дори тези които просто споделят снимките на своите приятели могат да се абонират за имейл бюлетините на бранда, ако се интересуват от тематиката в дадената област, или ако смятат да участват в бъдещи конкурси.

5. Чрез бутон за призив към действие (CTA, Call to action) който може лесно да бъде вграден във Фейсбук страницата на бранда.

Този бутон е изключително полезен за брандовете, които искат да накарат потребителите да извършат някакво действие от тяхната Фейсбук фен страница, може да бъде настроен спрямо различни цели и може да бъде използван много ефективно за събиране на лийдове. Безплатен е и позволява различни решения по всяко време.

6. Обвържете съдържанието на имейл бюлетина с Фейсбук публикация.

Публикувайте съдържнието на имейл бюлетина като контент на вашия уеб сайт и след това го споделете с пост във Фейсбук, така че потребителите, които се интересуват от вашето съдържание, да могат да го прочетат, без да са абонати на имейл бюлетина ви. В края поставете кол ту екшън (CTA) бутон с призив за абонамент, за да могат те, да бъдат винаги информирани и в течение с актуални тенденции и важни новини от съответния бранш или индустрия. Публикацията във Фейсбук трябва да е максимално лека – заглавие, картинка, линк, който води към съдържанието на имейл бюлетина. В допълнение може да направите електронна книга, която да има тематична връзка с имейл бюлетина и за която да поискате още лична информация от вашите читатели (освен задължителният имейл), като например данни за месторабота, телефон и т.н., в замяна на даунлоуд.

7. Чрез Фейсбук реклами с линкове към съдържанието на имейл бюлетина.

Фейсбук рекламата е един от най-силните маркетингови инструменти за генериране на лийдове.Чрез нея има възможност да се таргетира желана уеб аудитория. Силно препоръчително е тя да бъде сегментирана по категория „интереси”. Фейсбук дава лесни начини за проследяване на конверсиите, чрез Conversion pixel, който лесно може да се имплементира в уеб сайта. Това позволява да се проследи колко хора са кликнали на дадена Фейсбук реклама и колко от тях са се абонирали за имейл бюлетина.

8. Чрез RSVP форми вградени в имейл бюлетина.

Позволяват да се събират данни за потенциални клиенти, които са присъствали на дадено промоционално събитие организирано от вашата компания, чрез отзиви, като обратна връзка. Те са по-удачен вариант от Фейсбук EVENT приложение, което не разрешава събиране на имейли от участниците.

Важни метрики за отчитане на резултатите при имейл маркетинг кампании:

– Click Trough Rate (Клик Тру Рейт, „честота на кликване“)

– най-важният показател. Това е показател, който се използва за измерване успеха на всяка една имейл кампания. Честотата на кликване се изразява като процент, който се изчислява, като броят на уникалните кликвания, разделен на броя на уникалните отваряния от имейл кампания, се умножи по 100.

Да кажем, че осъществявате маркетингова кампания за 1000 получатели, и на тези 1000 съобщения се получат 300 уникални отваряния. След това, от тези 300 уникални отваряния, са регистрирани 100 уникални кликвания. Това означава, че кампанията има честотата на кликване 33,3% (100 кликвания, разделени на 300 отваряния = 0,333 х 100)

Казано по друг начин, този показател е количествено измерение за качеството на съдържанието на всеки отделен имейл.

Честотата на кликване определя относителният успех или провал на имейл кампания, въз основа на ангажираноста на получателите която постига. Колкото по-висок процент постигне, толкова по-успешна е имейл кампанията. Не може да съществува обаче стандартна стойност за това, какво представлява идеалната честотата на кликване, защото има много различни фактори, които могат да повлияят на честотата на кликване върху имейла, като вида на имейла, периодичността на изпращане, индустрията на вашата фирма и дори времето през деня, в което е изпратен.

– Коефициент на конверсия (Conversion rate)

Най-общо конверсията е това което се случва, когато онлайн потребителят направи нещо, което вие сте искали той да направи. След като вашите лийдове кликнат върху имейла, вашата следваща задача е да конвертирате този клик в заявка, с други думи да стимулирате действие, относно продукта или услугата, който е бил описан в имейл бюлетина. Примерно, ако в имейл бюлетина има възможност за даунлоудване на електронна книга, всеки който свали книгата е конвертиран лийд. Конверсията има директна връзка с бутона за призив към действие (CTA,Call To Action button) и съответно с целта на имейл маркетинга.Това е най-важната метрика за определяне на успеха на дадена онлайн маркетингова кампания.

– Коефициент на отпадане (Баунс рейт, Bounce rate)

– определя процента на изпратени, но недоставени имейли до входящата папка на тагетираната аудитория. Анализират се най-общо 2 типа баунс рейт – хард и софт. При софт – потребителят има проблеми с електронната си поща (пълна кутия или други проблеми свързани с клиентско обслужване от страна на доставчика). При хард – проблеми като невалиден имейл адрес, закрита електронна поща, несъществуващ адрес, при което тези имейли няма да бъдат доставени никога. Те трябва да бъдат изтрити веднага от имейл списъците, тъй като имейл провадърите следят и считат индикатора баунс рейт, като един от главните фактори за определяне на репутацията на изпращача.

– Коефициенти за измерване обема и растежа на имейл списъците.

Винаги е необходимо да се следи динамиката на имейл списъците и да се анализират увеличенията или спада на броя контакти в имейл листите.

– Коефициент на препращане (имейл споделяне)

е един от най-важните индикатори, тъй като измерва възможностите за генериране на нови контакти, които не са в първоначалните списъци. Съществуващите потребители трябва да бъдат насърчавани да препращат имейл бюлетина на свои приятели и бизнес контрагенти. По този начин имейл листите ще се разширяват.

– ROI Система от специфични индикатори,

които дават отговор на въпроси от типа „Колко клиенти са привлечени чрез имейл кампаниите” „Как определени клиенти влияят на приходите”

Как да проектираме дизайна на имейл бюлетина Как е най-добре да изглежда имейл бюлетина:

Изключително важно е да намерите правилната структура за подходящото съдържание на имейл бюлетина.

Примерна структура:

– Заглавие.

Заглавието е връзката между вашия бизнес и потенциалните клиенти. То трябва да привлече вниманието, трябва да е максимално атрактивно и завладяващо.
Струва си да отделите време и да усъвършенствате процеса по създаване на силни заглавия.
Може да пробвате на напишете заглавие за имейл бюлетин, което да подсказва на вашата аудитория ползите от свързване с вашия бизнес и да дава индикации за индивидуално отношение. Използвайте също и призив за действие в заглавието, като например „свалете нашата електронна книга” или „…каталог с отстъпки”.

– Тяло с информация

– за да задържи интереса на потенциалните клиенти, съдържанието на имейл бюлетина трябва да е интересно и полезно. Лесно е да се каже и е трудно да се направи професионално, но постоянството и тематичната последователност са важни характеристики. По-долу, може да видите няколко примера за интересни теми.

– Изображения

– Нашият ум обработва информацията от картинка 60 000 пъти по-бързо, отколкото от текст. Всичко това се случва в рамките на 13 милисекунди. Затова трябва да се използват качествени изображения, за да се стимулира интереса на читателите и таргет аудиторията.

– Интеграция със социални мрежи

– Една от целите, които искаме да постигнем, чрез имейл бюлетина е потребителите да споделят съдържанието му в социалните мрежи. Най-добрата практика за да се случи това е да се вгради линк към социалните мрежи . По този начин, всеки читател ще може да сподели съдържанието на имейл бюлетина в любимата си социална мрежа. За България „задължителните” социални мрежи са Фейсбук, Туитър, Гугъл плюс, а напоследък Инстаграм, Пинтерест и Тъмблър.
За да превърнете вашите посетители, последователи или фенове в клиенти трябва да ги „образовате” за вашите услуги и продукти. Това може да стане, като им дадете възможност да използват виртуално вашия продукт или услуга, през призмата на обучително видео, уебинар, кейс стади (case study) или електронна книга. Името на бутона за призив към действие, може да включва думи като „участвайте”, „регистрирайте се”, „свалете”, „прочетете”, „опитайте сега” и др. подобни.

Примери за интересни теми в имейл бюлетина

Промотиране на публикация в сайта
Ревю за продукт или услуга
Мнения и отзиви за продукта или услугата от ползвали клиенти
Споделяне на полезни съвети
Предложения за отстъпки
Информация за специални оферти
Нови продукти и услуги
Новини и актуална информация от бранша
Промоция на игри и конкурси в социалните мрежи
Разглеждане и анализ на примери от практиката (case study)
При липса на идеи не е лошо да се абонирате за имейл бюлетина на конкуренцията 🙂

Използване на Custom Audience списъци

Може да използвате инструмента Custom Audience (Целеви групи) на Фейсбук,
който дава възможност да се създават и насочват Фейсбук реклами към специфична, целева аудитория. Тази аудитория всъщност вече е добре позната на вас, тъй като се предполага, че сте събрали в списъци имейлите и id адресите във Фейсбук на ваши потенциални клиенти, чрез имейл бюлетин или Фейсбук игри, състезания или конкурси.
Следващата стъпка е да се импортират тези данни в Customer Lists на Custom Audience. Подробно описание на конкретните стъпки може да намерите тук:
https://www.facebook.com/business/help/170456843145568

Още бързи съвети и трикове:

Кратко и просто – не само съдържание, но и в заглавието
Използвайте по-голям шрифт – минималният размер на шрифта в заглавието е добре да бъде поне 14 пиксела, а на заглавието – 24 пиксела.
Създавайте големи цветни бутони с призив за действие, с линк в тях към желана публикация или страница на уеб сайта
Организиране структурата на имейл бюлетина и настройване за мобилна версия, плаващи изображения и лендинг страници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *