16 дек.

Онлайн маркетинг стратегия за бранд

маркетинг стратегия за фирма

Част I – теория, обща онлайн маркетинг стратегия за развитие на бизнес

Наскоро ми попадна една студентска работа, която касаеше актуална тема за онлайн маркетинг и по-точно задание, в отговор на което курсистите трябваше да изготвят план за дигитално маркетингово позициониране на местен бранд (в случая сладкарница) и схема (под формата на кратка стратегия) за бъдеща пазарна онлайн интервенция на бранда.

На пръв поглед лесна теоретична задача, изискваща комбиниране на заучени академични маркетингови постановки, плюс малко проучване за модерните възможности на интернет. Щипка информация за това, лъжичка данни за онова и рецептата за дигиталния модел за развитие на локалната сладкарница щеше да е готова.

Интересът ми беше привлечен от хипотезата, дали тази така разписана постановка би могла да послужи като ефективна маркетингова онлайн стратегия, която да даде достатъчно основание и надеждна теоретична основа на някоя интересуваща се фирма да предприеме конкретни действия по осъществяването й.

Оказа се, че някои неща от предложения план или маркетингова стратегия се нуждаят от по-детайлни разяснения и допълнения:

Курсова работа по маркетинг, Дигитален маркетинг за сладкарница „ХХХ ЕООД” (откъс):

Задание: Да се изготви курсова работа на тема: “Новите направления на маркетинга и приложението им в сладкарница ХХХ ЕООД.

Проблем: Спадане на оборота, поради липса на присъствие в онлайн пространството и нарастващата конкуренция.

За периода 2008-2013 година има спад на оборота в размер на 30%.
Фирмата решава, че има нужда от присъствие в онлайн пространството. Ето защо те използват дигиталния маркетинг като средство за увеличаване на печалбите им и разпознаваемостта на техния бранд.
Като иновация за ХХХ ЕООД се използва маркетингов микс, който включва:

1. Създаване на онлайн магазин и уебсайт
2. Създаване на собствен блог
3. Присъствие в социалните мрежи
4. Оптимизация за търсещи машини
5. Банерна реклама и платени публикации

Решението на фирмата да присъства в интернет и различните социални мрежи, не би трябвало да е израз на сконността да се следва някава обща модна тенденция (щом всички са интернет, то и ние ще сме там), а би трябвало да се основава на анализ, който е задължително да включва преценка на различни фактори, по-важните от които могат да се обособят в следните направления:

Онлайн маркетинг стратегия1. Съществува ли достатъчно висок процент вероятност да бъдат достигнати чрез интернет нови локални платежоспособни клиенти
Пазарни тенденции 2. Допринася ли онлайн присъствието на конкурентите на фирмата за увеличаване на техния пазарен дял
Онлайн представяне3. Ще бъде ли възможно в достатъчно ясен и лесeн за проучване формат, да се представят и опишат подробно всички продукти на фирмата, като се направи така, че да се откроят техните силни конкурентни предимства
Популярност на бранд4. Ще може ли да се увеличи популярността на бранда чрез осъществяването на различни кампании с промоции, акции, игри с награди и други подобни маркетингови инструменти
5. Какъв може да е максималния размер на бюджета за онлайн маркетинг, спрямо общия маркетингов бюджет на фирмата

Курсова работа по маркетинг, Дигитален маркетинг за сладкарница „ХХХ ЕООД” (откъс):

„…Създаване на фирмен уебсайт от типа„визитка“с цел запознаване и подробно информиране на посетителите в нашия уебсайт, както и мобилна версия, галерия с нашите продукти и препратка към нашия онлайн магазин, който е интегриран във Facebook.

При отварянето на сайта ни, потребителят е посрещнат от т. нар. лендинг страница, която предоставя: онлайн книга, кратко полезно видео или друга информация и по желание се абонират за нашия имейл бюлетин срещу електронната си поща.

Със събраните имейл адреси изграждаме база от данни и започваме да изпращаме през определен интервал от време съобщения с рекламна и тематична информация. Целта е изграждане на връзка с потребителя и получаване на повече информация за него самия, чрез запитвания, анкети и т.н.

Това също е канал за предлагане на отстъпки, нови оферти от нашия онлайн магазин и интересни статии от блогъри, както и ефективен канал за обратна връзка.“

Тук могат да се отбележат следните неща:

Едно е компанията да има присъствие в онлайн пространството, друго е да се използва дигиталния маркетинг, като средство за увеличаване на оборота и печалбата. Това, че фирмата присъства в онлайн пространството, въобще не е достатъчно условие тя задължително да получава ползи от това. Ако чисто финансово дори бъдат измерени ефектите от това просто да е в интернет (разходи за създаване на сайт, профили и активности в социалните мрежи), може да се окаже точно обратното – компанията да е реализирала разходи без да е получила приходи от начинанието (или ако е получила, да са недостатъчни, ненадвишаващи разходите).

Създаване на онлайн магазин и уебсайт за изграждане на онлайн присъствие

Уебсайт от типа „визитка“, т.е само информативен, даващ информация за продуктите и адреса на магазините на фирмата е почти безмислено да бъде изграждан.
Фирмата трябва да се стреми не към пасивно, а към интерактивно и запомнящо се присъствие в онлайн пространството.
Клиентите не се интересуват толкова много от самата бизнес компания и нейната история, а от продукти, които представляват решения на конкретни техни проблеми и могат да задоволят конкретни техни нужди.

Онлайн магазин и блог

– съвременната практика е те да бъдат обединени. Една от основните причини за това е идеята да се използват преимуществата на контент маркетинга. Конкретна идея за платформа изискваща минимален бюджет може да е WordPress CMS система с включен плъгин за онлайн магазин (WooCommerce)

Присъствие в различни социални мрежи

– ако буквално приемем тази точка, то може да се твърди, че няма голям смисъл от самоцелно присъствие. Идеята е чрез дейностите в социалните мрежи да се осъществява т.н. конверсия, т.е. превръщане на посетителите във фенове на бранда, а феновете в лоялни клиенти.
Необходимо е и активно взаимодействие с други онлайн потребители и създаване на общност от последователи и защитници на бранда.

Оптимизация за търсещи машини

Основната идея зад всички положени усилия за изграждане на един успешен онлайн маркетинг и в частност маркетинг в социалните мрежи е да насочи и увеличи трафика на посетители и евентуални клиенти към уебсайта на компанията. Там, чрез тяхното взаимодействие с онлайн съдържанието те ще спомогнат за това търсещите машини, най-вече Гугъл, да индексират правилно всички страници в него и да го изкачат по-напред в показваните резултати (SERP).

Банерна реклама

– след като са били облъчвани прекалено дълго с подобни натрапчиви търговски послания, може да се каже че онлайн потребителите са развили своеобразна рекламна слепота за подобни практики. Платените публикации имат смисъл единствено за придобиване на линкове, като част от планирана SEO стратегия, но са скъпи и съществува опасност да бъдат обект на наказания от алгоритмите на Google.

Вместо това e доста по-ефективно, да се използва прецизно таргетирана реклама във Фейсбук/Facebook и Гугъл/Google.

(следва продължение…)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *