02 авг.

Защо е важно добре да опишем продуктите си?

Дрейтън Бърд

Откъс от книгата на Дрейтън Бърд „Директен и дигитален маркетинг на здравия разум“ за това защо трябва да бъдат описвани добре продуктите, които продаваме чрез своя бизнес:

Защо хората не успяват да опишат ясно продуктите или услугите си? Смятам, че причината донякъде се дължи на мързел, донякъде на малодушие и донякъде на предразсъдъци.

Мързел за мен означава нежелание да прекараш известно време в размисъл как ясно да опишеш нещо.

Малодушие е липса на вяра в продукта за продажба, която води до убеждението, че ако заявиш какво точно представлява продуктът, никой няма да иска да го купи.

А предразсъдъци защото копирайтърът предполага, че хората ще знаят какво се продава, просто защото има картинка на продукта или някакво бегло описание.

Някои може и да разберат. Но повечето няма. И така автоматично губите голям процент от потенциалните си продажби.

Една много често срещана грешка е, когато копирайтърът се опита да се спаси с игра на думи, мислейки си, че това може да замени информацията. Номерът рядко минава. Трябва да намерите начин да опишете това, което продавате, при това при възможно най-краткия и ясен начин.

Ако ви звучи скучно, кажете го по по-интересен начин или намерете някой друг, който да свърши тази работа – някой, който има вяра в продукта или услугата. В даден момент все ще ви се наложи да кажете на хората какво продавате. Така че по-добре се захващайте от самото начало.

На средностатистическата реклама се отделят няколко секунди внимание. Ако със ставането сутринта тръгнете да броите рекламните послания, на които сте подложени, ще осъзнаете, че са стотици. Всеки плакат. Всяка телевизионна реклама. Всяка реклама във вестника. Всяка реклама в списанието. Всяка реклама по страните на автобусите. Всеки знак по витрините на магазините. Всички те пищят за вниманието ви.
При това тук не включваме всички реклами, които се пускат в пощенската ви кутия или пред вратата ви всяка сутрин.

Следователно искате мигновено да разберете какво представлява продуктът или услугата. За какво иде реч? Какво печелите вие?

Последното е най-важното. Понякога най-ефективната комуникация може да не започва с демонстрация или описание на продукта, а с изтъкване на предимствата му. Но при всяко положение, не определите и не напишете ли ясно какво представлява той, ще имате проблеми.

И така, трябва да подложите продукта или услугата на обстойно изследване. Погледайте го. Поиграйте си с него. Ако е някаква стока, изпуснете я на земята. Разкъсайте я. Анализирайте я. Помислете си за нея. А ако е услуга, изпробвайте я. Вижте дали отговаря на очакванията. Избройте всичките й характеристики, след това потърсете тази, която ще се купува.
Хората обикновено говорят за това, което се продава, но аз винаги съм предпочитал да гледам през погледа на клиента.
Що се отнася до предимствата, не качествата.

Например, качеството на една кола може за бъде, че за седем секунди ускорява от 0 до 95 км в час. Но предложението – това, което ще ви накара да я купите – е невероятното усещане за мощ и скорост, способността да изпреварвате бързо, да тръгнете от светофара по-бързо от другите коли или бързо да ускорите, ако видите, че някой се задава срещу вас, докато изпреварвате, и така да избегнете инцидента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *