24 май

Защо не споделих в социалните мрежи твоята статия ?

Съдържание за социални мрежи

7 причини да не споделям съдържание в социалните мрежи

Съдържанието е крал в онлайн маркетинг света (Content is king), а споделянето е кралица в социалните мрежи (Sharing is queen).

За всеки онлайн автор е от изключително значение, съдържанието което създава, да може да достигне до възможно най-голяма публика.

От друга страна, всички ние като читатели и потребители на онлайн съдържание, обичаме да споделяме неща, които смятаме за интересни, полезни, или изразяват точно мнението ни по определени теми.
Има обаче съдържание, което откриваме в интернет, но не споделяме. Защо?

Вижте по-долу главните 7 причини, поради които аз например, не бих споделил съдържание от уебсайт в социалните мрежи:

1. Публикацията няма дата

Дата на публикуване на съдържанието

Доста често статиите, на които попадам в интернет, нямат дата. Ако търся най-новата, последно известна онлайн информация по определена тема, е важно тя да е актуална.

Задължително е, да може бързо и лесно да се разбира датата, на която е публикувана за първи път дадена статия, а ако след това е допълнена и обновена – датата на която са нанесени последните промени. В самият текст е добре да бъде отбелязано, към коя дата е валидна дадената информация.

Статия без дата, със съдържание, което би могло да търпи многобройни актуализации във времето, не споделям в социалните мрежи, тъй като има вероятност да подведа своите последователи.

2. Публикацията е трудна за споделяне

Оптимизирани социални бутони

Доста често попадам на статии, които при опит за споделяне в социалните мрежи, нямат оптимизирани социалните бутони. Например, при споделяне в Туитър, основните проблеми, са прекалената дължина на текста и липсата на предварително настроен и заложен автоматично появяващ се хендъл (името с кльомба на автора)

Това е важно, тъй като бих искал авторът да узнае, (като получи нотификейшън от менш) че споделям негово съдържание.

За съвременните системи за управление на съдържанието (CMS), като WordPress например, са налични много и различни плъгини за споделяне в социалните мрежи с настройки, които позволяват предварително оформяне на точно желана структура на съдържанието.

Една примерна конструкция, би могла да е изградена по следния начин:
Заглавие + от @автор (Twitter име) + линк + via @вашиятсайт (Twitter име):

Настройки на пост за Туитър споделяне

3. Естествено че не споделям и когато и защото не знам за дадена статия.

Споделяне на съдържание в социалните мрежи

Научавам за повечето интересни статии които споделям, от мейл бюлетините, получени в електронната си поща. На други попадам в социалните мрежи от хората, които следвам. Главната задача на всеки автор, след написване на дадена уеб статия, е нейното най-обширно споделяне в социалните медии. В Туитър е необходимо статията да бъде споделена няколко пъти в различни часове. Във Фейсбук е достатъчно да бъде споделена веднага (на същия ден) след като бъде публикувана, но в час, в който се предполага, че ще бъде забелязана и прочетена от най-много приятели и последователи. Чудесен вариант е, да бъде споделена и в специализирани групи, където може да получи най-много и най-компетентни коментари и да се превърне в повод за онлайн дискусии. Същото важи и за Гугъл плюс, където е добре да бъде „закачена” най-отгоре на стената, така че да остане видима, дори и след последващи споделяния на други постове.

4. Споделяне на авторско съдържание в социалните мрежи означава, че вярвам достатъчно на автора, за да споделя мнението му с моята публика.

Авторско съдържание

И за да направя това, искам да знам кой е. Споделянето на съдържание е един вид препоръка. Това е една от причините, поради която известните хора са влиятелни личности и получават толкова много споделяния. Защото аудиторията знае кои са и им се доверява, има аргументи изпитани във времето за доверие в тяхното съдържание.

Това че не познавам автора и не съм в състояние да разбера лесно кой е, може да доведе до това, да не споделя съдържанието – дори ако то ме интересува и би било интересно за мояте последователи. Все пак, ако смятам, че е стойностна информация, бих го верифицирал онлайн, преди да го споделя, но това вече изисква усилие, което не всеки би направил.

Ако искате повече споделяния в социалните мрежи, уверете се, че информацията за вас в блога (сайта) ви е лесна за откриване и ясно разказва кой сте и за какво пишете.

5. Заглавията са неинтригуващи.

Заглавие на съдържание

Писането на добри заглавия е умение. Писането на впечатляващи заглавия, които привличат кликания като магнит, е изкуство и малко магия.
Заглавието трябва да дава жокер за какво става въпрос в статията и да привлича силно внимание. В повечето социални мрежи, заглавието е единствената информация, по която потребителите решават дали да кликнат или не. Скучно и неинтригуващо заглавие ще пропилее в голяма степен шансовете за споделяне.

Доброто заглавие обаче не е достатъчно. Това което също може да откаже читателите да споделят дадено съдържание е липсата на връзка между заглавието и съдържанието. Ако изхитрувате с грандиозно (гръмко) заглавие, а съдържанието не струва или е нерелевантно с обещаното, шансовете за споделяне се изпаряват.

Друга грешка, която може да ви лиши от споделяне е практиката да пишете твърде дълги заглавия. Така например в Туитър, те стават трудни за манипулиране в рамките на позволените 140 символа и изискват усилия за модифицирането им, за да бъдат споделени. Повечето потребители няма да го направят.

Накратко: заглавията трябва да отговарят на 2 основни критерия за да бъдат споделяеми:
Трябва да будят любопитство и да дават кратка представа за какво ще се говори в публикацията.

Още за заглавията:

6.Липсват бутони за споделяне

Бутони за споделяне

Това че в някои сайтове липсват бутони за споделяне може да има просто и логично обяснение, като например, че инсталирането им в WordPress сайт чрез плъгин, може да намали сериозно скоростта на зареждане на сайта (което пък е ранкинг фактор за Гугъл).

За хората, които живеят в интернет и социалните мрежи, никога не е било проблем да споделят дадено съдържание – copy url и paste url . Но това все пак изисква усилия и малко време, за да бъде направено – все неща, които са ценни в модерния забързан свят. За масовите потребители, това си е почти сигурно несподеляне. Затова трябва да е направено лесно, за да могат без усилия да споделят в любимите социални медии. Бутоните за споделяне трябва да са ясно видими и е най-добре да бъдат разположени в началото и в края на статията.

7. Няма добавени изображения.

Визуални социални мрежи

Във времената на властващи визуални социални мрежи, това е повече от задължително. Хората които са онлайн често не четат, а по-скоро сканират текстовете, като погледът се спира първо на изображенията. Постове във Фейсбук с картинки достигат до по-голяма аудитория. Това е абсолютно валидно дори и за текстовият свят на Туитър.

Следва продължение..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *