29 авг.

Как социалните мрежи промениха и модната индустрия

Модна индустрия и социални мрежи

Доминацията на социалните мрежи напълно промени модната индустрия и е доста интересно, как тази технологична еволюция повлия на духа на модата..
Всичко това несъмнено оказа значим ефект върху модния свят от бизнес и културна гледна точка, но е любопитно, как социалните медии започнаха да диктуват тенденциите в потребителското поведение и дори начина по който се обличаме всеки ден.

Следвайки популярната аналогия с топлата вода, можем спокойно да кажем, че социалните мрежи не откриха наново текстилното влакно. Възникнала, като чисто материално производство, днес модната индустрия е пряко свързана с иновациите в нематериалната сфера, благодарение на технологичните достижения.

Ако сведем ефектите от социалните мрежи до просто консуматорство, можем да си представим модната индустрия като едно голямо корпоративно предприятие, което използва социалните канали, като наситена целева среда, в която да представя рекламите си директно пред погледа на хората, които биха били най-склонни да реагират на тях. Това от своя страна повдига въпроса, как възможността на социалните медии за постоянно наблюдение в реално време влияе върху начина, по който потребяваме.

Обличаме ли се с леко смътното усещане, че винаги ще сме под светлина на социалните медийни прожектори?

Социалните медии са може би най-мощната машина за маркетинг в наши дни, разполагаща с данни, които не са просто въздушни, астрални, абстрактни и анонимни предположения и цифри, а разчитаща на добре комплектовани лични досиета с нашите пълни дигитални отпечатъци.
Свръхсилата на социалните мрежи обаче е подхранвана от нашето първично поведение и когнитивните ни потребности и нужди от постоянно споделяне и необходимост да сме винаги свързани. Пасивното подчинение на нашите животи на социалните мрежи е точно нещото, което затяга още повече тяхната желязна хватка.
В замяна, събирайки информация от милиарди потребители по целия свят, социалните мрежи се превърнаха в невероятно мощно пазарно пространство и дадоха възможност на брандовете за интелигентен маркетинг.

Като не поставят на ясна граница между начина ни на живот и маркетинга, социалните мрежи вече се преплитат повсеместно в нашето ежедневие. Макар схемите на съвременния маркетинг да имат само идейни очертания, те остават пряко свързани с интензивни материални процеси, разчитайки на огромни центрове за данни и солидни материални ресурси. Това което остава неуловимо е въздействие на социалните медии, неусетно и изцяло прикрепени към нашите когнитивни способности.

Въпреки че точно таргетираните реклами със сигурност ни карат да купуваме повече, пристрастяващата структура на социалните медийни платформи и тяхната непреодолима способност за социализация и сензационост, са тези неща, които предизвикват чувството за зависимост в цялото ни общество.
Тези социални платформи са местата където се показваме, оформяме и фризираме нашия живот съобразно хипотезата, че това, което споделяме, винаги се разглежда и харесва от микрообщности от съмишленици, които споделят определен естетичен афинитет към дадена житейска ниша.

По природа модата е потребителска индустрия, изградена върху самата идея за естетика, представяне и външно възприемане. Но, как точно възможностите на социалните медии за постоянно наблюдение в реално време влияят на начина, по който потребяваме?
Ако всички знаят какво сте носели преди две седмици и половина, можете ли да носите същото и тази вечер?
Интересното е, че едно биологично изследване показва, че използването на Фейсбук може да бъде свързано със специфичен психофизиологичен модел. Това изследване предполага, че при сърфиране във Фейсбук се изпада в специфично състояние, измерено чрез редица индекси за соматична активност, което е значително по-различно от състоянието на стрес или спокойствие.
Да сърфираш в социалните мрежи се оказва положително преживяване – човек се чувства добре – и затова се наслаждава когато ги използва. По този начин, социалните медии естествено се превръщат в място, където обичайно маркираме и проектираме нашите естетични стремежи.

В интервю за The Independant, 27 годишната модна блогърка Camille Charriere, собственик на сайта Camille Over The Rainbow, разказва че за първи път е забелязала промяната „преди много време”, когато хората започнали да споделят свои модни снимки във Фейсбук. „От момента в който хората започнаха да качват свои снимки и да получават снимки на техни приятели, в които бяха отбелязани, те започнаха да обръщат повече внимание. Забелязва се ясна тенденция на мислене в стил „Не искам повече да нося това, защото вече ме видяха с него“ казва тя.

В съвременното мрежово-свързано общество, модната индустрия във високия клас трябва да се бори с неумолимите темпове на развитие на масово произвежданото облекло (конфекция), като е длъжна да разчита изцяло на прогнозите за тенденциите и бързото им идентифициране. Ето защо платформи за споделяне на снимки като Инстаграм са толкова необходими за придържане към тези принципи. Инстаграм е мястото, където големите марки, нововъзникващите дизайнери, изграждащите вкусове продуценти и потребителите в модната индустрия участват в специфичен дискурс на стилизирана търговия; споделяйки без притеснение модни съвети и естетични детайли от всекидневния живот чрез различни продуктови изображения.
За разлика от традиционната реклама, такъв тип съдържание няма насочващия характер на призивите за действие, които подхрават по-агресивен натиск към покупка, особено ако потребителите са съблазнени от чувство за изключителност, вдъхновяващ лукс или специфично усещане за субкултурно равенство

Според изследване на Forrester, социални мрежи като Фейсбук и Туитър показват най-висока степен на потребителска ангажирост по отношение на брандовете. Инстаграм дори достига 60 пъти повече ангажираност спрямо Фейсбук и мигновеното възприемане в реално време на всекидневния уличен стил и нововъзникващите тенденции, качвани и аранжирани от силно интересуващи се от мода хора, показват на мастодонтите в бранша, че могат да реагират бързо и да пренесат уличните тенденции скоростно и в своите магазини.
 
В ерата на селфитата, 39% от жените е по-вероятно да взаимодействат с някой бранд чрез социалните мрежи, в контекста на потребление на модни стоки, което означава, че младите дами са под най-голям натиск да стилизират тяхната социална „представителност” с модни серии, с които не са били виждани преди. Тъй като принципите на социалните мрежи в реално време се базират на това да показват най-новото и актуалното, все повече млади хора ще трябва да миксират и да съчетават своите дрехи, за да справят с проблема на „свръхпоказването” във времената на властелина Инстаграм.
 
Интересното е, че това е феномен, който стимулира повече продажби на поли, връхни дрехи и аксесоари и оказва съществен ефект върху модната индустрия. Ужасяваща една трета от жените смятат дрехите си за „остарели“, след като са ги носили по-малко от три пъти, според проучване, публикувано миналия месец. Една седма обвиняват за това Фейсбук, Туитър и Инстаграм, заявявайки, че се притесняват и им е неприятно да бъдат виждани в един и същ тоалет повече от веднъж.
 
Едно глобално проучване на емоционалните навици разкрива, че жените са значително по-склонни да си правят снимки от мъжете. Майкъл Литман, технологичен стратег със седалище в Лондон, каза пред The Telegraph, че не е изненадан, че Инстаграм е по-популярен сред жените, отколкото сред мъжете. „Жените обикновено са по-открити, когато се изразяват онлайн и по-стриктни по отношение на външния си вид, когато става въпрос за снимки“, казва Литман. „Мъжете са по-малко уверени в това, че трябва да се изразяват в интеренет по същия начин.“

Източник: по материали от NJAL

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *