31 ян.

Как да използваме успешно Туитър за бизнес

Twitter за бизнес

12 ефективни начина за повече ретуити в социалната мрежа Туитър

Туитър е чудесен канал за онлайн маркетинг за вашия бизнес.
Въпросът е, как да го използвате така, че да направите вашите услуги или продукти популярни?
Това може да стане, ако съдържанието което поствате получава много ретуити.

Но как да получите много ретуити, как да изкушите вашите последователи в тази социална мрежа да споделят информацията ви?!

Оказва се, че много от нещата, които правите в Туитър от своя личен акаунт и ви носят много споделяния, са приложими като механизъм и могат да работят успешно и за бизнес профила ви.

В тази статия може да видите няколко практически съвета, изведени на база употребата на личния Туитър акаунт, които работят ефективно и ще ви помогнат да получите повече ретуити и за вашия бизнес профил.

Повече ретуити при повече на брой на фолъри – вярно или не?!

Това е доста спорен въпрос, с голяма разлика за кой пазар (по държави) са предназначени вашите продукти и услуги.

Ако сте в Туитър достатъчно отдавна, сигурно сте попадали на статия, публикация или мейл от бюлетин, в който се казва че броят на последователите ви (вашите фолъри), не е от толкова голямо значение за да получите повече ретуити.

Това не е съвсем точно, ето защо:

1. Въпреки че доста нови потребители се регистрират в Туитър и започват да туитват редовно (дори ежедневно), има и доста които се отписват и закриват своите профили в социалната мрежа.Някои от редовните ви последователи, които са ретуитвали вашето съдържание могат да спрат да го правят, заради това че просто са закрили своите профили.
2. Туитър е различна социална мрежа от Фейсбук, където много хора прекарват дълги часове. Повечето хора в Туитър са доста ангажирани със своята ежедневна работа и професионални задачи и когато са на линия виждат само определени ваши туитове.
Начинът по който е структуриран Туитър фийда, прави така че е малко вероятно всички ваши туитове да бъдат прочетени от повечето ви последователи, тъй като те се затрупват от следващите по време постове, буквално за около 10-тина секунди. Това може да го потвърди всеки, който следва повече от 500-600 профила.
3. Повечето Туитър потребители публикуват предимно свои неща, или участват в разговори, като през това време не четат туитове от други профили. Една от причините е именно начинът по който е организиран Туитър фийда.
4. Най-добрият начин да намерите интересни истории в Туитър свързани с продукти и услуги от вашата индустрия, е като използвате възможностите на Туитър търсачката.
След това може да създадете отделни Туитър списъци с хората, които се интересуват от неща във вашата сфера, коментират и общуват за тях. По този начин може да ги отделите тематично и взаимодействайки си с тях, да ги информирате за полезната стойност на нещата които предлагате. Това ще ви донесе със сигурност доста ретиути и ще ви спечели доверие.
5. Логиката (ала мечо Пух) подсказва, че колкото повече фолъри имате, толкова повече хора мога да се превърнат в читатели на това което поствате, или е по-вероятно да се абонират за вашия мейл бюлетин, който споделяте чрез промоционални туитове.
Ако имате например 5000 последователи, вашите туитове ще бъдат споделяни всеки път от различни хора към нови последователи, ще ги виждат повече нови очи, отколкото ако имате само 100, от които е твърде възможно едни и същи да споделят всеки път вашето съдържание.

Навсякъде се прокламира че „качественото съдържание” или туитове с линкове към качествени материали е това което провокира споделяне. Колкото и да е изтъркано, това клише е вярно защото:

1. Когато става дума за бизнес Twitter постове с качествено съдържание, то това е предимно съдържание, което е полезно – то дава отговори на конкретни въпроси – туитове с връзки към статии, които само описват даден проблем нямат шанс да бъдат споделени. Онлайн читателите в интернет и в частност в социалните мрежи искат и търсят решения, които работят за преодоляване на техните проблеми. Ако са убедени, че те са правилни, те са склонни да ги споделят публично към своите виртуални приятели и последователи.
2. Онлайн пространството и социалните мрежи са пълни със съвети. Въпросът е дали тези съвети могат да бъдат приложени на практика и да доведат до измерими резултати.
Съвети, които предлагат работещи решения, водещи до реално измерими резултати са ценни и се превръщат в качествено съдържание, което заслужава да бъде споделено.
3. Позоваване на личен опит- личният опит е доказателство за това което се твърди в дадените в Twitter съвети. От друга страна това е най-лесният начин да се илюстрира даден проблем и неговото преодоляване.
4. Данни –статистическите данни са това, което подкрепя убедително твърденията в публикациите. Иначе хората нямат доводи и причини да вярват в това което е написано, освен ако не е изказано от утвърден и всепризнат експерт.

Качественото съдържание е това което носи стойност за потребителя. То най-често е:
– полезно
– интересно
– забавно

Ако оставим на страна качественото съдържание, какво друго може да донесе множество ретуити?

Колкото по-къси туитове, толкова по-добре

Дължината на един туит е важна за да получите повече ретуити
Способността да се каже най-важното в съкратена форма, с възможно най-малко символи е това което се харесва в Twitter.

В недалечното време, ретуитите с коментар изискваха място в рамките на 140-те символа в оригиналния туит. Затова той трябваше да е кратък, най-добре беше да е около 100-на символа, за да остави място за хендъла на ретуитващия и негов кратък коментар.
Днес рeтуит с коментар в Twitter става лесно, чрез вграждане на желания за споделяне туит в нов туит, в който спокойно може да се използват всичките 140 символа.

Така или иначе, колкото по-кратко, но съдържателно е едно Twitter послание, толкова по-големи шансове има за ретуит.

Активността в Twitter обществото ви гарантира ретуити.

Бъдете активни членове на Twitter обществото. Това е друга важна особеност, която трябва да се има предвид.

Трябва да сте активни.

Трябва постоянно да заявявате вашето присъствие в социалната мрежа. Това е начинът по който ще формирате лоялна общност от фолъри. Това е начинът, по който вашите бъдещи Twitter приятели ще открият вашите неща в социалната мрежа, ще ги харесат и ще започнат да ги споделят.

Какво означава да бъдеш активен:

1. Да туитваш често
2. Да взаимодействаш динамично – всички действия от това да кажеш „благодаря”, до това да превърнеш отговорите на другите в дискусия, в която да се включат още хора, да задаваш въпроси от време на време, за да виждат другите, че зад профила стои реален човек.
3. Да търсиш и да туитваш ценно съдържание, което е едно от трите или комбинация помежду им -полезно, интересно (интригуващо), забавно.

Използвайте популярни инструменти за скъсяване на онлайн адреси

Какъв вид инструмент използвате също влияе на решението на потребителите колко да ретутват.
Никой не иска да бъде обвинен че споделя спам или опасни уеб адреси.

Топ инструментите, които са разпознаваеми от всички Twitter потребители са :

Google URL Shortener
Bitly
Ow.ly

Понякога обаче, 140-те символа може да не са достатъчни, за това което искате да кажете в Twitter. В този случай може да използвате инструменти за удължаване на вашия туит, като TwitLonger които ви дават възможност да изложите по-обстойно и в детайли вашата информация.

Към днешна дата Twitter обмисля увеличаване на броя символи в 1 туит до 10 000.

Покажи и докажи, че не си бот

Социалните мрежи бъкат от спамери и всякави бот алгоритми. И повечето потребители внимават, когато взаимодействат с такъв тип участници.

Има много инструменти за създаване на автоматични Twitter потребители (ботове), зад които не стоят реални хора.

Да се маркетира бизнес по този начин е доста дискусионен въпрос.

Въпросът е, че ако искате повече ретуити, важна съставка е автентичността.
Ако изградите и покажете собствен стил, тогава имате по-голям шанс да успеете.

Има различни начини да направите това:

1. Вашето Twitter био – това е първото нещо, което трябва да направите, след като създадете своя профил. Поставеното там съдържние трябва да е пределно ясно – в 140 символа да обясните кой сте и с какво се занимавате, но и да бъде интригуващо.
2. Twitter аватар – лого на фирмата в качествено изображение. Никога не оставяйте дефолт яйцето.
3. Добавяне на коментари – Задължително е да се споделя и то често чуждо съдържание. В голяма си част ретуитите е добре да бъдат придружени с коментар, който да изразява отношение към даденото съдържание. Няма нужда от прекалено дълги коментари, 2-3 думи вършат достатъчно добра работа.

Хаштаг – използвайте хаштаговете внимателно

Хаштаговете са езикът на повечето социални мрежи. Те са уникален инструмент за онлайн маркетинг и улесняват неимоверно търсенето на определено съдържание или дадена тема в Twitter.
Хаштагове обаче, трябва да бъда използвани умерено в социалната мрежа. Техният брой може да е определящ фактор за ретуит. Вашият туит може да бъде видян от много хора, но да не бъде споделен. В Twitter е най-добре да се използват 1 или най-много 2 хаштага, релевантни или популярни с темата на туита. Добавянето на повече ще направи туитът доста тромав и труден за четене.

Взаимодействие с тези, които ретуитват ваше съдържание в Twitter.

Да получите ретуит от някого е чудесно, но още по-добре е някой да ретуитва вашето съдържание перманентно. Въпреки че няма гаранции за постоянство в това поведение, може да насърчите това да продължи да се случва, като обръщате достатъчно внимание на тези които го правят.

Дори няма нужда да навлизате в дълбоки дискусии с тях, просто е добра линия на поведение от време на време да казвате по едно „благодаря” и да задавате по един два лични въпроса, за да изградите добра основа за бъдещи интеракции.

Не се страхувайте да споделяте цитати или мотивиращи картинки

Споделянето на цитати е чудесен начин на увеличите своята популярност в Twitter. Постове с цитати и картинки често пъти получават голям брой ретуити.

Въпреки че е доста спорно като тактика най-вече в Twitter, само по себе си това няма да ви донесе мигновени конкретни ползи, но със сигурност ще увеличи аудиторията и последователите ви.

Някой от тях в последствие, може да се превърне и във ваш клиент. Когато имате по-широк кръг от фолъри, е по-вероятно измежду тях да има и такива, които ще се поинтересуват и от вашите бъдещи търговски послания. Качеството на цитатите е съществен въпрос; ако те са твърде прозаични, е възможно да станете обект на иронични статуси и да загубите авторитет и последователи. В никакъв случай не трябва да се прекалява с тях, а темите е задължително да са релевантни към вашата дейност.

Добавяне на инструменти за автоматично планирано споделяне в Twitter.

Всичко зависи от бюджета, с който разполагате. Голяма част от приложенията имат и безплатни планове, но те обикновено са свързани с неудобни рестрикции.

Добър вариант с не много скъпи планове е Buffer.

Чудесно решение е да добавите към своите бутони за споделяне в социалните мрежи под статиите си в сайта и бутон на Buffer. По този начин ще дадете възможност на читателите си да ги планират за споделяне и ще се превърнете в част от набора им от ресурси с подготвено съдържание за техните фенове.

Споделяне на собствено съдържание в Twitter

Много хора/ бизнеси се притесняват да споделят свое собствено съдържание в Twitter. Това може да е породено от различни причини.

Практиката показва, че без значение дали вие сте автор на публикациите или не, докато изпращате към своите последователи ценно съдържание, то ще бъде ретуитвано. Самостоятелното споделяне на публикации от вашия бизнес уебсайт не е добра идея. Те трябва да са бъдат миксирани последователно с друго съдържние със сходна тематика от различни автори.

Вашите читатели в Twitter очакват от вас публикации от сферата на общите ви интереси, затова сте длъжни да им го предоставите, ако желаете да ви ретуитват.

Няколко профила в Twitter

Добра идея е да имате няколко профила в Twitter.
Стандартен и често използван вариант е наличието на 2 Twitter профила – личен и бизнес.
Повече от това е трудно за управление без автоматизирани приложения.

Твърде възможно е (но все още малко вероятно за България) да имате различни последователи в двата Twitter профила.

Най-спорен е въпросът дали трябва да споделяте туитове на бизнес профила от личиния си профил. Според някои това е добра практика, защото:

– Твърде вероятно е много от последователите на личния ви Twitter профил, да са собственици на бизнес и да имат бизнес профили, с които да следват вашия бизнес Twitter профил. Ако не са успели да видят даден туит от единия профил, могат да го видят от другия
– Възможни са повече вариации за ретуитване и въвличане в дискусии с различни потребители
– Възможност едно съдържание да бъде видяно по различно време, без да се натрапва един и същ източник, от който се споделя

Позоваване на автора

Почти винаги е добра практика, когато се туитва някакво съдържание – линк към статия, цитат или просто изказано становище, да се меншне авторът, чрез „via” „by” или „от” „чрез” (за българският вариант)
Със сигурност такива туитове ще бъдат повече ретуитвани, тъй като авторите също имат свои фенове и сред вашите последователи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *