24 фев.

Туитър – нови функции към Февруари 2016

Туитър - нови функции през 2016

И някои перспективи за бъдещето на социалната мрежа

През последните месеци, се оформи голяма дискусия около бъдещето на Туитър.

Ръстът изчезна, цените на акциите паднаха, а някои дори туитваха с хаштаг #RIPTwitter.

С едно наум предвид всичко това, бъдещето на Туитър все пак изглежда доста вълнуващо. Изглежда че нещо голямо се задава на хоризонта. За да може да си възвърне растежа и да накара хората да се почувстват отново ентусиазирани, Туитър започна да въвежда цяла поредица от нови функции и ъпдейти.

Ето някои от тях:

Първо най- добрите туитове (Best Tweets first)

Слухове витаеха от години, че Туитър може да въведе алгоритмичен таймлайн. Някои потребители смятаха, че точно това е нещото от което Туитър се нуждае, докато други не бяха убедени, привиждайки дори края на социалната мрежа.

Въпреки че се говореше за леко преработен, вместо за изцяло променен алгоритмичен таймлайн, с този ъпдейт Туитър всъщност направи своята функция показваща популярни туитове, докато не сте в мрежата (“while you were away feature”) малко по-забележима.

Новата функция всъщност показва с предимство туитове, които Туитър ви „подбира” и препоръчва, вместо да ви ги подрежда в хронологичния им досегашен ред.

Замисълът е, да може потребителите да наваксат с важните за тях туитове, най-релевантни на техните интереси. От Туитър казват, че тези които вече ползват новата функция, имат склонност да туитват и ретуитват повече, създавайки по този начин и повече коментари и разговори в реално време.

В една публикация от 10 Февруари 2016г. Mike Jahr обяснява подробно за това в блога на Туитър:

Ето как работи: маркирате с отметка, за да включите функцията от настройки; когато отново след известно време влезете в Туитър, ще се покажат туитове, които е най-вероятно да представляват интерес за вас, те ще се появят най-отгоре на вашия таймлайн в обърнат хронологичен ред (последните по време най-отгоре). Останалите туитове ще се показват отдолу както преди, по същия начин. Във всеки един момент, когато скролнете надолу, ще се покажат последните туитове в реално време, както обикновено по познатия начин, с който сте свикнали и обичате.

Фуннкцията е изцяло по избор на потребителя и може да бъде активирана от меню „Settings“-> „Timeline“ и чекване на квадратчето за „Show me the best Tweets first“:

Изглежда така:

Туитър функция първо най-добрите туитове

Ето и как да включите новата функция за iOS:

Ето и как да включите новата функция и за Android:

Търсене по раздвижени картинки, Гиф Сърч (GIF search)

Гифчетата завладяха света. През миналата година в Туитър са били споделени над 100 милиона гифчета.

Гиф сърч функцията (GIF search) прави споделянето на раздвижените картинки много по-лесно.

В екрана за писане на нов туит, новият GIF search бутон ще е разположен между бутона за качване снимки и бутона за анкети, а в екрана за лични съобщения (дм) отдясно на бутона за качване на снимки.

Видеото по-долу показва как работи:

На живо Перископ в Туитър

Откакто бе пуснат Перископ през миналата година, в Туитър са били излъчени над 100 милиона живи предавания.
Сега, благодарение на скорошен ъпдейт, Перископ излъчванията ще бъдат възможни да се показват директно в туита. Което означава, че потребителите вече няма да бъдат принудени да кликат на линк и да отварят апа на Перископ отделно, за да гледат стрийма (предаването).

Когато кликнете върху Перископ видео от Туитър таймлайна, то ще става на цял прозорец и ще показва Перископ коментарите и сърцата от другите зрители. Вече няма да е необходимо да имате инсталирано Перископ приложение или профил.

Ето как работи:

В техен пост, анонсирайки ъпдейта от Перископ заявиха:

„За тези които излъчват стриймове, това е възможност да достигнат до огромната Туитър аудитория. А за всички потребители на Туитър това е възможност за по-пълноценно преживяване в собствения таймлайн, в търсенето и за всеки профил в който е споделено.”

Това изглежда като отличен начин да се добави още едно измерение към таймлайна на Туитър.

Функцията вече е налична за Туитър iOS и се очаква съвсем скоро и за Андроид.

Туитър анкети

Туитър е коктейл партито на интернет. Чудесно място, където всички се събират, общуват и споделят гледни точки, мнения.

С въвеждането на Туитър анкетите, Туитър направи по-лесно събирането на мнения от потребителската аудитория.

Вече всеки може да пусне анкета за 24 часа, по-долу може да разгледате как изглежда:

Туитър анкета

Анкетите са ограничени до 4 отговора и всички участници са информирани колко време остава до края на гласуването, както и за текущия резултат в проценти.

Още за Туитър анкетите може да намерите тук.

Сърца

Звездите в Туитър станаха сърца. Фаворитите вече са лайкове.

Тази промяна е била продиктувана от желанието на компанията, да могат всички нови Туитър потребители, по-лесно да разберат същността на социалната мрежа.

И както обяснява Akarshan Kumar в публикация в блога на компанията:

„Ние променяме нашите икони за харесване на сърца и ще ги наричаме лайкове. Ние искаме да направим Туитър по-лесен и по-приятен за ползване и знаем, че от време на време звездата изглеждаше объркваща, особено за новодошлите. Може да харесвате много неща, но не всичко може да е ваше любимо.”

Сърцето е универсален символ и „лайкът” се използваше и беше познат от много други приложения, като Инстаграм, Фейсбук и Перископ, преди да бъде въведен и в Туитър.

„Лайкът” е доста по-експресивен и позволява на потребителите да изразят по-широк спектър от емоции.

Какво предстои…

Промени в правилата за отговори

Изглежда поредицата промени напоследък в Туитър има за цел, да направи социалната мрежа малко по-ясна и по-лесна за използване от новите потребители.

Въпреки това все още съществуват някои аспекти на платформата, които предизвикат объркване и въпроси от новите, а дори и от някои от по-опитните юзъри.

По този повод Джак Дорси казва :

Ние имаме някои наистина странни правила, касаещи разговорите и формата на потребителското име, които никой не разбира. Трябва да променим това. Съсредоточаваме много от нашата енергия към изчистване на същността на нашия продукт и оглеждаме внимателно това, което изглежда объркващо в нашата услуга.

В идните месеци със сигурност може да се прогнозират някои промени в начина, по който работят меншъните в таймлайна и дори има индикации, че хендълите (имената с кльомба) могат да бъдат извадени от 140-символното ограничение.

First View Adverts

Ключовият фактор за дългосрочен успех на Туитър ще бъде отговора на въпроса, дали той ще може да подобри своята рекламна услуга? И First View изглежда като силен ход в похода на компанията към целта – да даде на рекламодателите повече стойност и възможности.

First View ads ще позволи на маркетолозите да гарантират че първият промотиран пост ще бъде показван най-отгоре в таймлайна на Туитър потребителите за 24-часов период.

Ето как ще изглежда тази реклама:

Туитър казват следното за този рекламен маркетингов инструмент:

First View ще помогне на маркетолозите да постигнат значителен рийч (обхват) до своята аудитория с притежанието на най-ценното рекламно място за 24-часов период. Когато потребителите влязат в своя профил от мобилното приложение или от Туитър десктоп версията, най-горното рекламно място в таймлайна ше бъде промотиращо видео на дадения бранд. По този начин маркетолозите вече ще могат визуално да разкажат вълнуваща история на своята Туитър аудитория.

Засега First View услугата е въведена само за клиенти рекламиращи в Туитър от САЩ, като се очаква в идните месеци да бъде пусната и глобално.

Какво бъдеще предстои за Туитър? 3 възможни сценария:

Изцяло алгоритмичен таймлайн

Тази концепция силно поляризира потребителите. Но едно е сигурно – Туитър има проблем с шума, точна както Фейсбук преди да въведе своя алгоритмичен таймлайн.

Колкото по-претоварен със съдържание става потока в Туитър, толково по-важно за бъдещето на платформата става отсяването и показването на важна и съществена за потребителите информация.

Задълбочени проучвания върху социални мрежи като MySpace и Friendster показаха, че дори тези мрежи да са имали десетки и дори стотици милиони потребители, връзките между тях не са били особено силни. А силни социални мрежи се изграждат от силно свързани помежду си хора, а не големи групи от непознати и познати.
Към този момент в Туитър връзките и свързаността между потребителите не се усещат толкова силни, колкото например са те в Фейсбук, Инстаграм и Снапчат.Приоритетното показване на съдържание от вашите близки приятели, колеги и акаунти, с които често общувате, може би е начинът, по който да се придаде сила на връзките в Туитър.

Премахване на ограничението от 140 символа в Туитър

Това е още една идея, която разцепи потребителското мнение.

Ограничението от 140 символа е в Туитър още от самото негово основаване; то е нещото което прави Туитър уникален. За други, предимно нови потребители, това е малко объркващо.

Премахването на лимита може да изглежда като огромна промяна, но екосистемата на Туитър претърпя толкова много промени през последните години, въвеждайки неща като видео, анкети, карти и т.н., но все пак запазвайки донякъде непокътната същността си.

Ограничението от 140 символа е нещо, с което всички ние се съобразяваме и дори намираме начини да заобиколим и също както и при „ретуит с коментар” функцията и тази е инспирирана от начина, по който потребителите използват продукта – повечето юзъри в момента правят скрийншотове на по-дълъг текст, когато искат да туитнат по-голямо съдържание.

Ето какво казва Jack Dorsey по въпроса за ограничението от 140 символа в Туитър в свой туит със скрийншот:

Отделно приложение за съобщенията

Messenger беше чудесно решение за Фейсбук, с повече от 800 милиона потребители към края на 2015г. Може ли Туитър да повтори този хит, чрез отделяне на свое собствено такова приложение?

Данните изглеждат обнадеждаващи. Откакто Туитър премахна ограниченито от 140 символа при личните съобщения (дм), се отчита 61% растеж в използването им през последната четвърт на 2015г., в сравнение със същия период през 2014г.

Пазарът на такива приложения обаче е вече доста пренаселен, като водещи са тези собственост на Фейсбук като Messenger and Whatsapp.

Но може да има достатъчно място и за Twitter, за да направи пробив и да грабне вниманието с нещо свое.

….

(Текстът е превод от оригинална статия в блога на Buffer тук)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *