27 ное.

WiFi като маркетинг инструмент за вашия ресторант

онлайн маркетинг за ресторанти

Независимо дали сте нов в бизнеса с предлагането на храна или имате ресторант, който работи от години, може би вече се чудите, дали ще имате полза ако предлагате безплатно WiFi свързване с интернет за клиентите си?! Краткият отговор е категорично „да”. Съществуват обаче няколко фактора, които трябва да вземете под внимание, преди да отидете и да си вземете рутер. Ако пък вече имате WiFi, текстът по-долу ще ви помогне да избегнете възможни капани и да научите нови полезни начини за печелившо предлагане на тази допълнителна услуга.

Защо вече е задължително да предлагате безплатно WiFi свързване с интернет във вашето заведение?


wifi маркетинг инструмент за ресторанти

Поколението Милениум поства множество снимки на вкусни ястия в Инстаграм, делови хора проверяват мейлите си, студенти правят курсови задачи, всички те имат нещо общо помежду си: желанието за достъп до WiFi ресурс. Тъй като повечето от тях ползват ограничени тарифни планове от своите мобилни оператори, наличието на WiFi им позволява да сърфират свободно в интернет, без страх от преразход на мегабайти.

Добрата страна за вас, като собственик на бизнес? Клиентите ще са по-склонни да публикуват снимки и отзиви (в социалнитe мрежи и специализирани сайтове) от техния престой във вашето заведение, ако могат да го направят с помощта на безплатна интернет връзка, вместо да ползват ценен ресурс от ограничените си мобилни планове. В допълнение, безплатния WiFi има потенциал да превърне вашето местенце в социален център с местни потребители ползващи интернет, което го прави относително евтин начин да се сдобиете с клиенти от района и да ги превърнете в постоянни посетители.

маркетинг в социалните мрежи за ресторанти

Ако студентите използват WiFi докато работят по своите задачи, то е твърде вероятно да пият кафе и други ободряващи напитки, както и да похапват нещо вкусно през цялото време. Дори ако клиентите са седнали за кратко, те ще оценят подобаващо възможността да имат на разположение интернет свързаност, като безплатния WiFi достъп е още един начин, по който заведението може да им подсигури възможност да бъдат нонстоп онлайн на линия за своите колеги и шефове.

Получете максимум полза от предлаганата услуга. Задължително разделете служебния и клиентския безжичен интернет.

безплатен wifi интернет в ресторанта като маркетингова услуга

Докато предлагането на безплатен WiFi в ресторанта може да бъде от голяма полза, то има и силата да бъде пагубно решение, ако ресурсът не е разпределен правилно. Една от най-големите грешки, която като собственик на ресторант може да направите, е да оставите публично достъпен вашия бизнес WiFi. Тази практика ще спести пари в краткосрочен план, но ще направите системата си лесна мишена за хакове и кражба на данни. Да не говорим, че ако връзката на ПОС терминала минава през същия рутер, данни и суми от кредитни карти на клиенти има риск да бъдат откраднати.

Настройка на безжичната мрежа и рутера

Когато вашият бизнес и сигурността на клиентите са заложени на карта, тогава е най-добре да оставите нещата в ръцете на професионалисти, за да се гарантира, че всичко е както трябва (като важни защитни стени, които предотвратяват нежелани потребители да получат достъп до вашата информация). Също така имайте предвид, че е важно да позиционирате вашия рутер в район, който е безпрепятствен и възможно най-близо до зоната за сядане на клиентите за максимална сила на сигнала.

Скоростта е много важна

маркетинг чрез безжичен интернет за ресторанти

Да предлагаш безжичен онлайн достъп до интернет в своето заведение е страхотно конкурентно предимство, но не означава нищо, ако връзката е бавна. Добре е да се предвиди такъв план за WiFi, при който дори ако максимален брой потребители използват услугата в един и същ момент, да не срещат затруднения и да могат да сърфират гладко и на максимума на техническия потенциал на своите телефони.

Паролата за WiFi като маркетинг инструмент за насочване на нови фенове към бизнес профилите на заведението (ресторанта) в социалните мрежи

Друг начин, да се предпазите от нарушаване на сигурността е да защитите с парола вашата връзка. Паролата може да е показана някъде във вътрешността на вашия ресторант (табло с дневно меню), или да не е обявена открито с цел да се насърчават клиентите да попитат за нея персонала. И тук има няколко важни маркетингови прийоми, за това как да използвате паролата за WiFi като инструмент за реклама и промоция:

1. Паролата може да е отпечатана на рекламен флайър с актуална промоция на предлагани продукти и под адреса на бизнес профилите на заведението в социалните мрежи или телефона за резервации
2. Научаването на паролата от сервитьорката например, може да е повод тя да предложи томбола за спечелване на малка награда от заведението (чаша с логото на заведението или друг подобен дребен рекламен сувенир)
3. Може да представлява код за отстъпка за вечерна резервация
4. Достъп и регистрация до игра или куиз във Фейсбук, Туитър, Инстаграм (или другите социални мрежи, където присъства бизнеса), в която може да се спечели награда

Може дори Интернет паролата да бъде отпечатвана върху касовия бон, така че клиентите да трябва да си поръчат нещо, за да я узнаят. Важно е също така да се помни, че паролата трябва да се сменя често.

Ограничено ползване, ако се налага

WiFi достъпът до онлайн пространството обаче, може да се превърне и в потенциален проблем. WiFi е добра примамка за клиентите, но той може и да ги възпира да си тръгнат бързо и като резултат да имате продължително време на престой след консумация и разочарован персонал. За да предотвратите това, може да се постави времеви лимит на връзката, който е примерно 1 час през натоварените периоди на работния ден. По този начин клиентите ще могат да отговарят спокойно на работни имейли или да сърфират в социалните мрежи, докато се наслаждават на храната си и няма да се задържат по-дълго от необходимото, без да купуват нищо.

Може ли и да не е добра идея?

„Сватбата мина тихо. В ресторанта имаше безплатен Wi-Fi“

wifi като инструмент за по-добър маркетинг в заведенията

Ако вашето заведение е изискан ресторант, в който има вечерна музикална или артистична програма наличието на WiFi интернет връзка може да е малко спорно, заради възможността да се отвлича вниманието на гостите. Но за хотели, кафенета и заведения за бързо хранене, WiFi връзката, вече е задължително очаквана от клиентите услуга. Също така е важно точно да прецените интереса на клиентите си. Ако те никога не са ви питали дали имате WiFi свързаност може да не е нещо, което ви е крайно необходимо да предлагате, но ако постоянно ви питат за WiFi парола е задължително да го осигурите. Използвайте своя бизнес нюх и преценете дали се нуждате от подобна услуга, имайки предвид обаче, че тя вече се превърна от удобна за клиентите екстра в задължителен стандарт при обслужване.

Заключение:

Като цяло, всеки бизнес който предлага безплатен WiFi получава един лесен допълнителен начин да се справи с конкурентите и да покаже на клиентите си, че е в час с модерните технологии задвижващи съвременното общество. Разделете своята бизнес WiFi мрежа от клиентската такава и винаги настройвайте професионално своите рутери. Сигурна, защитена с надеждна парола и бърза безжична връзка може да превърне бизнеса ви в желано и приятно място за клиенти от всички възрасти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *